Jahnátek prikáže jedálňam variť zo slovenského. A rýchlo

Priame uprednostňovanie slovenských potravín legislatíva nedovoľuje. Rezort pôdohospodárstva sa ale vynašiel.

Školská jedáleň ZŠ Benkova (Zdroj: Archív ZŠ Benkova)

BRATISLAVA. Naše deti by už nemali jesť hipsterské ani klasické obedy varené zo surovín z dovozu. Jedálne by mali uprednostňovať slovenské výrobky. 

Okrem školských jedální sa to týka aj ministerských jedální a stravovacích zariadení, ktoré sú v štátnych úradoch. Presadiť to chce ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

Rezort ešte stále pod vedením Ľubomíra Jahnátka zo Smeru vypracovalo preto Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. V materiáli určuje, akými zásadami sa majú jedálne pri nákupe surovín riadiť.

Ministerstvo si od opatrení sľubuje „skvalitnenie hromadného stravovania a zdravie obyvateľstva, ale aj zvýšený odbyt pre slovenské potraviny a miestnych výrobcov,“ píše v materiáli.

Vynašli sa

Keďže priame uprednostňovanie slovenských výrobkov zákony neumožňujú, rezort hľadal iné možnosti, ako to dosiahnuť. „Riešenie sa hľadalo vo forme návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania,“ uvádza sa v predkladacej správe materiálu.

Pri väčšine druhov surovín preto chce, aby sa preferovali výrobky so Značkou kvality SK, respektíve podobnou značkou, ktorá garantuje zvýšenú úroveň kvality.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) ale v jednej zo svojich zásadných pripomienok upozorňuje, že Značka kvality je marketingovou značkou a je udelená iba pre konkrétny produkt.

„Prideľuje sa na základe kvalitatívnych parametrov konkrétneho výrobku avšak neberie do úvahy stupeň bezpečnosti výroby potravín. Výrobcovia ponúkajúci širokú škálu výrobkov nemusia mať každý jeden produkt certifikovaný značkou kvality a tým spôsobom môžu byť diskriminovaní,“ uvádza PKS.

Odporúčajú preto preferovať radšej certifikáty kvality pre bezpečnosť potravín, ako sú napríklad IFS, BRC či ISO 14000.

V rámci nepriameho uprednostňovania slovenských produktov rezort tiež navrhuje, aby sa preferovalo čerstvé mäso pred mrazeným. Zvýši sa tým pravdepodobnosť, že pôjde o lokálny produkt. V prípade pečiva dokonca navrhuje uprednostniť dodávateľa v okruhu maximálne 70 kilometrov.

V zrýchlenom konaní

Ministerstvo pod vedením Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) predložilo materiál do skráteného medzirezortného konania, na zasielanie pripomienok nechalo kompetentným tri dni.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 393
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 401
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 7 056
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 933
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 208
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 594
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 341
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 326
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 224
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 704

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Tesco bojuje proti plytvaniu s jedlom, do roku 2030 zníži potravinový odpad o polovicu

Vo Veľkej Británii Tesco zverejňuje údaje o potravinovom odpade každé štyri roky, najnovšie ich bude zverejňovať aj na Slovensku či v Česku.

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.