Aj slovenské džemy budú môcť byť menej sladké

Kým v okolitých krajinách sú menej sladké džemy v obchodoch bežné, u nás to dosiaľ nebolo možné.

Ilustračné foto(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Ovocná nátierka sa od júna už môže volať džem. Naše ovocné nátierky majú rovnakú konzistenciu ako džem, majú však menej cukru ako klasické džemy. 

Ministerstvo pôdohospodárstva schválilo zmenu vyhlášky, ktorá zavádza nové kategórie – džem menej sladký a extradžem menej sladký.

Extradžem obsahuje viac ovocia ako obyčajný džem.

Doteraz platná legislatíva nariaďovala, že naše džemy predávané v obchodoch musia obsahovať minimálne 60 gramov cukru na sto gramov výrobku. Po novom už nemusia byť také sladké – minimálny podiel cukru sa má znížiť na 52 gramov. A teda, to čo slovenskí výrobcovia museli dosiaľ nazývať ovocná nátierka, môžu pomenovať pravým menom.

Pojem ovocná nátierka totiž u  spotrebiteľov evokoval menej kvalitný produkt. Po novom tak podľa obchodného riaditeľa firmy RISO-R Michala Demetra ľudia možno siahnu aj po menej sladkom výrobku, ak sa bude volať džem. Výrobcovia tvrdia, že budú konkurencieschopnejší.

Doteraz iba zahraničné

Na pultoch našich obchodov totiž už môžeme kupovať džemy s nižším obsahom cukru. Ale len zahraničné. Tie sa nemuseli premenovať na ovocné nátierky.
Európska smernica upravujúca tieto výrobky totiž umožňuje členským štátom, aby si obsah cukru v džemoch prispôsobili podľa vlastných požiadaviek. Napríklad susedné Česko, Poľsko či Maďarsko výrobu menej sladkých džemov povoľuje a ich výrobky sa dovážajú aj k nám.

Naše ministerstvo vyhlášku upravilo až teraz.

„My sme sa o to snažili už zhruba od roku 2012 a teraz sa to konečne podarilo,“ povedal Demeter. RISO-R zmenu inicioval. Dôvodom bola požiadavka zákazníkov. Trend zdravej výživy ich orientuje na výrobky s nižším obsahom cukru a vyšším podielom ovocia. 

„Hlavným pozitívom bude možnosť rozšírenia nových trhových výrobkov džemov a extradžemov s nižším obsahom cukru,“ uviedol ako dôvod schválenia zmeny hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala. Zainteresovaní si od zmeny sľubujú zvýšenie podielu slovenských výrobkov v obchodoch. Rovnako by im to mohlo pomôcť aj pri prerazení na zahraničných trhoch. „Hlavne na európskom trhu to určite pomôže,“ myslí si Demeter.

Neveľký vplyv

Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zmenu víta. „Každé zníženie obsahu cukru v našej spotrebe je vítané. V tomto prípade ale nejde o nejaké dramatické zníženie obsahu cukru, takže zásadný vplyv na konečné množstvo prijímaného cukru nevidím. Je to len jeden z viacerých krokov, ktorý by mal viesť k zníženej spotrebe cukru,“ myslí si Jurkovičová.

Podľa jej slov by sa v snahe o zdravšiu výživu Slovákov mali legislatívne obmedzovať množstvá cukru v niektorých produktoch. „Rovnako, ako sa začala obmedzovať soľ. Cesta nie je ale tá, že sa cukor bude nahrádzať umelými sladidlami, hlavne keď ide o potraviny či nápoje určené deťom,“ uzavrela Jurkovičová.

 

 

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  2. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  5. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  6. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  7. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  8. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  9. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  10. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 13 117
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 764
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 791
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 271
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 691
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 4 737
  7. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 4 257
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 972
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 743
  10. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 1 857

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia zasahuje u kotlebovcov, prehľadáva Mizíkovu kanceláriu

Polícia preveruje u poslanca Mizíka skutočnosti súvisiace s extrémizmom.

ŠPORT

Prečo Slováci nechcú prísť na MS? Na vine nie sú hráči, tvrdí Staňa

Hokejová reprezentácia nemá jediného hráča z NHL.

DOMOV

Bašternákov majetok nie je podozrivý, rozhodla prokuratúra

Spis vrátili finančnej polícii, majetok zatiaľ nebudú preverovať.

SVET

Populisti sú ďaleko od porážky. Francúzsku hrozí katastrofa

Macron stále nemá víťazstvo vo voľbách isté.

Neprehliadnite tiež

Žiga chce zlepšiť podnikanie na Slovensku, chystá desiatky zmien

Ministerstvo má pripravené tri balíčky opatrení na zlepšenie podnikania na Slovensku.

Deutsche Bank viac ako zdvojnásobila svoj zisk

Výsledok prekvapil analytikov.

Rizikom chudoby boli na Slovensku ohrozené státisíce ľudí

V porovnaní s rokom 2015 došlo k miernemu nárastu.

Nezmyselné zákazy aj bezbrehé rozdávanie peňazí. Sedem príkladov, kedy Smer pochybil

Pod vedením ministrov či poslancov za stranu Smer už bolo napísaných, aj prijatých veľa nezmyselných zákonov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop