SME
Pondelok, 6. júl, 2020 | Meniny má Patrik, PatríciaKrížovkyKrížovky

Aj slovenské džemy budú môcť byť menej sladké

Kým v okolitých krajinách sú menej sladké džemy v obchodoch bežné, u nás to dosiaľ nebolo možné.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Ovocná nátierka sa od júna už môže volať džem. Naše ovocné nátierky majú rovnakú konzistenciu ako džem, majú však menej cukru ako klasické džemy. 

Ministerstvo pôdohospodárstva schválilo zmenu vyhlášky, ktorá zavádza nové kategórie – džem menej sladký a extradžem menej sladký.

Extradžem obsahuje viac ovocia ako obyčajný džem.

Doteraz platná legislatíva nariaďovala, že naše džemy predávané v obchodoch musia obsahovať minimálne 60 gramov cukru na sto gramov výrobku. Po novom už nemusia byť také sladké – minimálny podiel cukru sa má znížiť na 52 gramov. A teda, to čo slovenskí výrobcovia museli dosiaľ nazývať ovocná nátierka, môžu pomenovať pravým menom.

Skryť Vypnúť reklamu

Pojem ovocná nátierka totiž u  spotrebiteľov evokoval menej kvalitný produkt. Po novom tak podľa obchodného riaditeľa firmy RISO-R Michala Demetra ľudia možno siahnu aj po menej sladkom výrobku, ak sa bude volať džem. Výrobcovia tvrdia, že budú konkurencieschopnejší.

Doteraz iba zahraničné

Na pultoch našich obchodov totiž už môžeme kupovať džemy s nižším obsahom cukru. Ale len zahraničné. Tie sa nemuseli premenovať na ovocné nátierky.
Európska smernica upravujúca tieto výrobky totiž umožňuje členským štátom, aby si obsah cukru v džemoch prispôsobili podľa vlastných požiadaviek. Napríklad susedné Česko, Poľsko či Maďarsko výrobu menej sladkých džemov povoľuje a ich výrobky sa dovážajú aj k nám.

Naše ministerstvo vyhlášku upravilo až teraz.

„My sme sa o to snažili už zhruba od roku 2012 a teraz sa to konečne podarilo,“ povedal Demeter. RISO-R zmenu inicioval. Dôvodom bola požiadavka zákazníkov. Trend zdravej výživy ich orientuje na výrobky s nižším obsahom cukru a vyšším podielom ovocia. 

Skryť Vypnúť reklamu

„Hlavným pozitívom bude možnosť rozšírenia nových trhových výrobkov džemov a extradžemov s nižším obsahom cukru,“ uviedol ako dôvod schválenia zmeny hovorca rezortu pôdohospodárstva Peter Hajnala. Zainteresovaní si od zmeny sľubujú zvýšenie podielu slovenských výrobkov v obchodoch. Rovnako by im to mohlo pomôcť aj pri prerazení na zahraničných trhoch. „Hlavne na európskom trhu to určite pomôže,“ myslí si Demeter.

Neveľký vplyv

Jana Jurkovičová, odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zmenu víta. „Každé zníženie obsahu cukru v našej spotrebe je vítané. V tomto prípade ale nejde o nejaké dramatické zníženie obsahu cukru, takže zásadný vplyv na konečné množstvo prijímaného cukru nevidím. Je to len jeden z viacerých krokov, ktorý by mal viesť k zníženej spotrebe cukru,“ myslí si Jurkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa jej slov by sa v snahe o zdravšiu výživu Slovákov mali legislatívne obmedzovať množstvá cukru v niektorých produktoch. „Rovnako, ako sa začala obmedzovať soľ. Cesta nie je ale tá, že sa cukor bude nahrádzať umelými sladidlami, hlavne keď ide o potraviny či nápoje určené deťom,“ uzavrela Jurkovičová.

 

 

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  9. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  10. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  5. Štart sezóny F1 je za dverami
  6. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  7. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  8. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  9. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  10. Hrdinovia bez potlesku
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 23 041
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 16 990
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 16 425
  4. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 306
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 12 821
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 967
  7. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 618
  8. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 107
  9. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 745
  10. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 9 314
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Kuba prichádza na Špecializovaný trestný súd.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kto je Norbert Bödör?

Norberta Bödöra obvinili v kauze Dobytkár miliónových úplatkov.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico sa chystá na SĽOP

Ak chce niečo rekonštruovať, bude musieť začať od seba.

Peter Tkačenko
Norbert Bödör odchádza zo súdu.

Neprehliadnite tiež

Zisk poľského bankového sektora za päť mesiacov roka strmo klesol

Zisk poľským bankám klesol o viac ako 42 percent.

Ilustračné foto

Španielsko plánuje vytvoriť záchranný fond pre strategické firmy

Záchranný fond bude vo výške desať miliárd eur.

Španielsky premiér Pedro Sánchez.
V lete najradšej pijeme šumivé, biele a ružové víno. Červenému sa skôr vyhýbame.

Časť diaľnice v Bratislave za Prístavným mostom uzavreli do konca augusta

Národná diaľničná spoločnosť opraví a vymení mostné závery.

Ilustračné foto.