BRATISLAVA. Celková sebestačnosť Slovenska podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ku koncu vlaňajška v porovnaní s rokom 2012 stúpla z úrovne 45 % na 51 %. Konštatoval to agrorezort vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020, ktoré 3. februára 2016 schválil vládny kabinet.
"Zvýšenie sebestačnosti Slovenska v potravinách je dôsledkom zvýšenia hodnoty produkcie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Zvýšenie hodnoty produkcie bolo ovplyvnené optimalizáciou nákladovej stránky produkcie (stabilizáciou medzispotreby) a rastom pridanej hodnoty. Rast pridanej hodnoty spôsobil rast zamestnanosti v poľnohospodárstve, ktorá prvýkrát od roku 1989 stúpala dva roky po sebe," zdôvodnil pre TASR hovorca MPRV Peter Hajnala.
Najmä mlieko a múka
Koncepcia rozvoja potravinárskeho priemyslu na roky 2014 až 2020, schválená vládou SR 5. novembra 2014, hodnotila aj sebestačnosť Slovenska a konštatovala, že vo výrobe potravín nie je dostatočná a je veľmi úzko spätá aj s výkonnosťou slovenského poľnohospodárstva ako primárneho zdroja surovín na výrobu potravín.
"Ak sebestačnosť vnímame ako schopnosť krajiny zabezpečiť dostatok potravín z vlastnej produkcie, tak tá súčasná sa pohybuje od 50 do 60 % pri mäse, hydine, konzervárenských výrobkoch, ovocí, zelenine a víne. Sebestačnosť blížiacu sa k 80 % máme v cukre, pekárskych a pečivárenských výrobkoch a pive," uviedlo MPRV v akčnom pláne.
Podľa agrorezortu "je potešiteľné, že Slovensko má plnú sebestačnosť pri mlieku a múke zo základných surovín, ale aj pri nealkoholických nápojoch a liehovinách, na druhej strane nemá skoro žiadnu sebestačnosť vo výrobe tukov a olejov".
"Ak však vstúpi do analýzy trhových podmienok aj zahraničný obchod, tak sa tieto bilancie výrazne posúvajú v neprospech slovenských potravín a faktom je, že asi polovica potravín pre slovenskú spotrebu sa dováža. Je našou ambíciou posunúť celkovú sebestačnosť na úroveň 80 % v horizonte roku 2020 a zvýšiť aj spotrebu domácich potravín z domácej výroby na túto úroveň," zdôraznilo ministerstvo pôdohospodárstva.
Nevyhnutné investície
Rozvoj potravinárskeho priemyslu je podľa MPRV úzko spätý s rozvojom poľnohospodárskej prvovýroby, ktorá očakáva v programovom období na roky 2014 až 2020 impulzy smerujúce k oživeniu poľnohospodárstva, predovšetkým s dôrazom na živočíšnu výrobu a špecializovanú rastlinnú výrobu.
Súčasný potravinársky priemysel je podľa agrorezortu kapacitne dostatočne vybavený na spracovanie zvýšenej poľnohospodárskej produkcie, avšak nevyhnutne potrebuje investície do modernizácie, inovácií a ekologizácie výroby.
"Napriek pretrvávajúcim problémom s odbytom domácej produkcie na domácom trhu sa otvárajú nové možnosti spolupráce s obchodnými reťazcami, ktoré si aj vďaka aktívnej politike štátu uvedomujú nevyhnutnosť zvýšenia podielu domácich tradičných a čerstvých potravín, ktorých sa slovenskí spotrebitelia čoraz viac domáhajú. K postupnému obratu postojov slovenského spotrebiteľa prispeli nepochybne aj potravinové škandály v Európe, ktoré ukázali slabé miesta v európskej politike bezpečnosti a kvality potravín a ktoré zvýšili popularitu slovenských potravín aj vďaka tomu, že ochrana spotrebiteľa a garancia bezpečnosti potravín patrila na Slovensku vždy k prioritám štátu," dodalo agroministerstvo.