Potravinová sebestačnosť Slovenska stúpla

Podľa agrorezortu je potešiteľné, že Slovensko má plnú sebestačnosť pri mlieku a múke, na druhej strane nemá skoro žiadnu sebestačnosť vo výrobe tukov a olejov.

Ilustračné foto(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Celková sebestačnosť Slovenska podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ku koncu vlaňajška v porovnaní s rokom 2012 stúpla z úrovne 45 % na 51 %. Konštatoval to agrorezort vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020, ktoré 3. februára 2016 schválil vládny kabinet.

"Zvýšenie sebestačnosti Slovenska v potravinách je dôsledkom zvýšenia hodnoty produkcie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Zvýšenie hodnoty produkcie bolo ovplyvnené optimalizáciou nákladovej stránky produkcie (stabilizáciou medzispotreby) a rastom pridanej hodnoty. Rast pridanej hodnoty spôsobil rast zamestnanosti v poľnohospodárstve, ktorá prvýkrát od roku 1989 stúpala dva roky po sebe," zdôvodnil pre TASR hovorca MPRV Peter Hajnala.

Najmä mlieko a múka

Koncepcia rozvoja potravinárskeho priemyslu na roky 2014 až 2020, schválená vládou SR 5. novembra 2014, hodnotila aj sebestačnosť Slovenska a konštatovala, že vo výrobe potravín nie je dostatočná a je veľmi úzko spätá aj s výkonnosťou slovenského poľnohospodárstva ako primárneho zdroja surovín na výrobu potravín.

"Ak sebestačnosť vnímame ako schopnosť krajiny zabezpečiť dostatok potravín z vlastnej produkcie, tak tá súčasná sa pohybuje od 50 do 60 % pri mäse, hydine, konzervárenských výrobkoch, ovocí, zelenine a víne. Sebestačnosť blížiacu sa k 80 % máme v cukre, pekárskych a pečivárenských výrobkoch a pive," uviedlo MPRV v akčnom pláne.

Podľa agrorezortu "je potešiteľné, že Slovensko má plnú sebestačnosť pri mlieku a múke zo základných surovín, ale aj pri nealkoholických nápojoch a liehovinách, na druhej strane nemá skoro žiadnu sebestačnosť vo výrobe tukov a olejov".

"Ak však vstúpi do analýzy trhových podmienok aj zahraničný obchod, tak sa tieto bilancie výrazne posúvajú v neprospech slovenských potravín a faktom je, že asi polovica potravín pre slovenskú spotrebu sa dováža. Je našou ambíciou posunúť celkovú sebestačnosť na úroveň 80 % v horizonte roku 2020 a zvýšiť aj spotrebu domácich potravín z domácej výroby na túto úroveň," zdôraznilo ministerstvo pôdohospodárstva.

Nevyhnutné investície

Rozvoj potravinárskeho priemyslu je podľa MPRV úzko spätý s rozvojom poľnohospodárskej prvovýroby, ktorá očakáva v programovom období na roky 2014 až 2020 impulzy smerujúce k oživeniu poľnohospodárstva, predovšetkým s dôrazom na živočíšnu výrobu a špecializovanú rastlinnú výrobu.

Súčasný potravinársky priemysel je podľa agrorezortu kapacitne dostatočne vybavený na spracovanie zvýšenej poľnohospodárskej produkcie, avšak nevyhnutne potrebuje investície do modernizácie, inovácií a ekologizácie výroby.

"Napriek pretrvávajúcim problémom s odbytom domácej produkcie na domácom trhu sa otvárajú nové možnosti spolupráce s obchodnými reťazcami, ktoré si aj vďaka aktívnej politike štátu uvedomujú nevyhnutnosť zvýšenia podielu domácich tradičných a čerstvých potravín, ktorých sa slovenskí spotrebitelia čoraz viac domáhajú. K postupnému obratu postojov slovenského spotrebiteľa prispeli nepochybne aj potravinové škandály v Európe, ktoré ukázali slabé miesta v európskej politike bezpečnosti a kvality potravín a ktoré zvýšili popularitu slovenských potravín aj vďaka tomu, že ochrana spotrebiteľa a garancia bezpečnosti potravín patrila na Slovensku vždy k prioritám štátu," dodalo agroministerstvo.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 435
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 912
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 040
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 379
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 359
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 306
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 044
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 991
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 940
  10. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 925

Téma: Slovensko


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: České voľby sa skončili, druhí môžu byť komunisti aj extrémisti

Česi rozhodli o smerovaní krajiny, favoritom je strana Andreja Babiša ANO.

KOMENTÁRE

Smer opäť prevalcuje župy a opozícia je v pohode

V jednom sa Josif Vissarionovič Džugašvili nemýlil: kádre rozhodujú o všetkom.

Neprehliadnite tiež

Fico na konferencii Smeru predstavil sociálny balíček za 250 miliónov

Fico tvrdí, že sa nebráni diskusii o tom, aby sa určiť strop veku, v ktorom maximálne môžu ľudia odchádzať do dôchodku.

Čakajú nás drahšie Vianoce. Po masle budú zdražovať aj vajcia

Vajcia začali zdražovať. Dôvodom je fipronilová kauza.

Lekári a sestry musia mať špeciálny preukaz

Lekári majú posledné dni na to, aby požiadali o preukaz, bez ktorého sa do e-zdravia nedostanú.

Šéf e-zdravia: Systém spustíme, ako prvé budú online nemocnice

Polovica slovenských lekárov používa zastaraný operačný systém. Koľko lekárov počítač vôbec nemá, netušíme, hovorí pre SME riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií PETER BLAŠKOVITŠ.