Vínu minulý rok prial, čakajte mimoriadny ročník

V decembri minulého roka boli ceny niektorých slovenských vín vyššie. Podľa vinárov je za tým zrejme výpadok z roka 2014.

Ilustračná foto.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Minuloročnú sezónu hodnotia vinári veľmi pozitívne. „Ide o mimoriadny ročník, pretože sa kvalitatívne vydaril pre biele, červené aj ružové víno. To býva málokedy, pretože väčšinou je ročník priaznivý buď pre biele, alebo naopak červené víno,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jarmila Kaňuchová-Pátková.

Vinári preto očakávajú vína z ročníka 2015 v oveľa lepšej kvalite a vo vyššom množstve ako rok predtým. Ten bol pre nich pomerne nepriaznivý. Bojovať museli s viacerými ochoreniami, nižšou cukornatosťou a ani počasie im neprialo. 

V roku 2014 boli straty

Dažde a málo slnečných lúčov v auguste a septembri roku 2014 tiež vytvorili vhodné podmienky plesniam. Hrozno začalo rýchlo hniť, bobuľky napádali osy a vinári preto museli začať so zberom skôr ako štandardne. 

Celkové priemerné straty na úrode sa pohybovali medzi desiatimi až pätnástimi percentami.

V roku 2015 teplé počasie hroznu naopak prialo. „Vysoké teploty neboli našťastie nikdy tak dlho za sebou, aby to spôsobilo vysychanie viniča. Vďaka teplu vinič dozrel do vysokej cukornatosti a vysokej zrelosti. Trošku klesli kyseliny, takže víno bude skôr jemné,“ doplnila Kaňuchová-Pátková.

Teplo však v niektorých oblastiach narobilo aj problémy. Napríklad pezinskí vinohradníci hodnotia rok 2015 rovnako oveľa lepšie ako rok 2014 čo sa týka kvantity a kvality, sucho sa im ale podpísalo na zakrpatených bobuliach a nižšej výlisnosti hrozna. Hrozná mali málo kyseliny a vína sú prázdnejšie, aj keď tam bola vysoká cukornatosť. 

Pezinčanom, a nielen im, robila veľký problém premnožená zver, ktorá im zničila veľké množstvo porastov a úrody. Napríklad na jednom neoplotenom vinohrade im zver zlikvidovala 90 percent úrody. 

Ceny zostanú

Napriek tomu, že je minuloročná úroda kvalitnejšia, Zväz vinohradníkov a vinárov neočakáva dramatické posuny v cenách. Tie by nemali nahor potlačiť ani dovážané vína, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú celkové priemerné ceny v tuzemsku. 

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 176
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 906
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 137
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 458
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 711
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 494
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 187
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 700
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 391
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 674

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci vyšetrujú Štrougala. Na Slovensku sú zločiny premlčané

Poľsko rieši štyri prípady usmrtenia ľudí elektrinou na hranici s ČSSR. Na slovenskej časti hranice s Rakúskom ich zomrelo vyše štyridsať.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

KOMENTÁRE

Každý astronóm a tvorca nových liekov im pripomína, aké sú nuly

Namiesto cesty ľudstva na Mars, rozprávajú blázni o malom človeku.

Neprehliadnite tiež

‘Prichadite k nam‘, Slovensko chce lákať ruských turistov

Roadshow je súčasťou marketingového plánu, na ktorom pracujú spolu krajiny V4, teda Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Česká republika. Dokopy chcú tento rok minúť 315-tisíc eur.

Británii potrvá niekoľko rokov, kým sa dohodne s Úniou

Rokovania o obchode v rámci Únie sú pomerne zdĺhavé.

Chcete sa presťahovať na západ? Ubytovanie nájdete ťažko

V Trnave nie je v súčasnosti možné nájsť dostatok vhodných zamestnancov v okruhu 50 kilometrov.

Británii hrozí, že bez ľudí z Únie úroda na poliach zhnije

Krajina tak môže stratiť schopnosť dopestovať a vyrobiť vlastné potraviny.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop