Podnikať na Slovensku sa dá aj bez výrazných dotácií. Ukazuje to napríklad rodinná firma Alfa Bio, ktorá na Slovensku funguje od roku 1991. Jej začiatky siahajú až do roku 1980, keď mama Ján Luntera ochorela na rakovinu. Hoci jej lekári nedávali šance na prežitie, jej syn jej chcel pomôcť. Začal sa preto zaujímať o zdravú stravu, a tak aj o výrobu tofu.
Pôžičky aj úspory
Spoločnosť vznikla v malej pivnici rodinného domu, pričom mesačne sa Lunterovcom podarilo vyrobiť desiatky ton tofu. V 1992 otvorila Alfa Bio prvú reštauráciu aj predajňu. „Ľudia nevedeli, čo od neznámych potravín očakávať. Nové výrobky si získavali pomaly, ale isto veľkú obľubu,“ píše na svojej stránke banskobystrická firma.
Dnes má spoločnosť viac ako sto zamestnancov, jej zisky dosahovali podľa analytického webu Finstat.sk v rokoch 2009 až 2012 státisíce eur. V roku 2013 sa Alfa Bio prepadla do vyše 70-tisícovej straty, o rok na to sa však z červených čísiel dostala opäť nad nulu so ziskom 74-tisíc eur.
Spoločnosť je v povedomí ľudí ako výrobca sójových produktov. Firma nikdy zo štátnej kasy nedostala žiadne peniaze. „Počas 25-ročnej histórie našej firmy sme žiadne štátne dotácie nedostali ani sme o ne nežiadali,“ povedal pre SME Jakub Lunter, syn Jána Luntera, ktorý v Alfa Bio pracuje. Vraví, že od začiatku, odkedy jeho otec rozbehol výrobu tofu v garáži, rozvoj firmy financujú z vlastných zdrojov a bankových pôžičiek.
„Neskôr sme firmu rozvíjali aj prostredníctvom eurofondov, a to v rámci dotačného programu na rozvoj rastlinnej výroby,“ dodáva Jakub Lunter.
Alfa Bio dostala z eurofondov podľa Centrálneho registra projektov dve dotácie. V rokoch 2014 a 2015 získala spoločnosť dva nenávratné finančné príspevky z eurofondov za celkovo 440-tisíc eur, najmä na modernizáciu výroby a nákup nových technológií.
Pre chybu hygienikov prežívali krízu
Aj napriek overenej tradícii a úspechu zažila rodinná firma vlani krízu. „Ťažkým obdobím pre firmu bola kauza cícerovej nátierky, ktorou sme intenzívne žili od augusta minulého roka,“ spomína Jakub Lunter.