BRATISLAVA. V posledných rokoch cena čokolády rástla, tento rok by sa mal trend otočiť. Cena kakaa na komoditnom trhu zamierila nadol.
„Ešte na začiatku decembra dosahovala úroveň 3400 dolárov za tonu. Avšak situácia sa začiatkom januára 2016 razantne zmenila a cena kakaa sa prepadla až na úroveň približne 2860 dolárov za tonu v polovici januára,“ hovorí analytička spoločnosti Finlord Eva Mahdalová.
Za necelé dva mesiace sa tak cena znížila približne o pätnásť percent.
Investori začínajú mať obavy, že by pokles cien mohol pokračovať. Investičná banka Rabobank predpokladá, že v novej sezóne bude najvyšší prebytok kakaa za posledných šesť rokov. Budúcnosť jeho cien vidí banka najpesimistickejšie zo všetkých sledovaných poľnohospodárskych komodít.
„Do kakaa by som ako dlhodobý investor neinvestoval,“ potvrdzuje vyhliadky banky analytik spoločnosti Next finance Jiří Cihlář.
Drahé už bolo dosť
Pre niektorých investorov je klesajúca cena kakaa zlou správou, spotrebitelia sa z nej môžu tešiť.
„Ak by sa predpoklady naplnili a tento rok ceny kakaa klesali, pocítili by to aj spotrebitelia na cenách čokolády a čokoládových či kakaových cukroviniek,“ povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová.
V minulom roku sa zdražovanie kakaa prejavilo aj na cenách výrobkov z neho. Najdrahšia čokoláda na pultoch obchodov bola v lete, od mája do septembra. Stogramová tabuľka mliečnej čokolády stála priemerne 1,02 eura.
Oproti decembru 2014 bola vtedy čokoláda drahšia o 6,3 percenta. „Práve v letnom období sa na trhoch objavili obavy z vplyvu fenoménu El Niňo na úrodu kakaa, čo hnalo jeho ceny nahor,“ vysvetlila Glasová.
Rozhodne konkurencia
Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa bude kakao pravdepodobne naďalej zlacňovať, sú vysoké ceny v minulých rokoch. V priebehu rokov 2011 až 2015 vzrástla jeho cena o 60 percent.
Mnohých pestovateľov to motivovalo zvyšovať produkciu. Prebytok kakaa, ktorý sa podľa Rabobank vytvorí, však potlačí jeho ceny nadol.
„Ďalším dôvodom, ktorý by mohol v aktuálnej sezóne pôsobiť na znižovanie cien kakaa, je počasie. Vlani boli producenti kakaových bôbov pod vplyvom El Niňa, ktorý prinášal suché počasie, tento rok by ho mohol vystriedať fenomén La Niňa. Ten by priniesol oveľa viac zrážok a počasie by tak kakaovej úrode prialo oveľa viac ako vlani,“ vysvetlila Glasová.
Kým produkcia by mala byť v novej sezóne vyššia, dopyt po kakau by sa mal znížiť. „Ekonomické problémy Číny mali a do budúcnosti zrejme naďalej budú mať negatívny vplyv na dopyt po kakau,“ doplnila Mahdálová.
Do akej miery sa prípadné ďalšie znižovanie cien kakaa prejaví na spotrebiteľských cenách kakaových výrobkov, ťažko odhadnúť.
„Do ceny vstupujú aj náklady na balenie, prepravu či marže obchodníka. Pre bežných obchodníkov je dôležitejšia marketingová a cenová stratégia konkurencie než vývoj ocenenia komodít,“ vysvetlil analytik TRIM Broker Tomáš Mikulík.