BRATISLAVA 13. marca (SITA) - Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) ostro odmieta vyjadrenia zástupcov rezortu zdravotníctva o nepostačujúcej kontrole zdravotnej bezpečnosti potravín na Slovensku. Podľa výkonného riaditeľa zväzu Viliama Pohlyho sú tvrdenia o možnosti poškodenia zdravia pri konzumácii potravín, najmä mäsa a mäsových výrobkov, zavádzajúce. "Všetci členovia SZSM majú oprávnenie na vývoz produkcie do ktorejkoľvek krajiny Európskej únie, takže ich rovnako ako Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) kontrolujú aj komisie z Bruselu," vyhlásil Pohly. K zvýšeniu bezpečnosti potravín podľa zväzu prispievajú aj konzultácie s ústredím ŠVPS, ktorá potravinový dozor vykonáva.
Rovnako sú podľa riaditeľa zväzu vymyslené aj tvrdenia o prítomnosti železných pilín či skla v mäsových výrobkoch. "V minulosti nevznikli žiadne epidémie a choroby po konzumácii mäsových výrobkov," zdôraznil Pohly. Prípady salmonelózy nastali podľa neho najmä kvôli nesprávnej príprave iných druhov potravín v zariadeniach spoločného stravovania, kde dozor vykonávajú pracovníci Úradu verejného zdravotníctva. "V súčasnosti slovenskí potravinári bojujú s tvrdou konkurenciou nielen v zahraničí, ale aj na domácom trhu," skonštatoval Pohly. Tí, ktorí spochybňujú zdravotnú bezpečnosť slovenských mäsových výrobkov, tak podľa neho nepriamo nabádajú spotrebiteľov na kupovanie zahraničného tovaru.