BRATISLAVA 21. februára (SITA) - Orgány potravinového dozoru vykonali v januári celkom 2 317 kontrol u 1 841 právnych subjektov. Zistili pritom dovedna 1 094 nedostatkov a vydali 3 026 opatrení na zabezpečenie ochrany zdravia spotrebiteľa. Z celkového počtu vydaných opatrení sa až 2 225 opatrení týkalo obchodných reťazcov. Kontrolné orgány vydali v januári zákaz predaja na 136 druhov výrobkov pre uplynutie lehoty spotreby, zadržali takmer 41 ton potravín v celkovej hodnote 2,461 mil. Sk. Informoval o tom na pondelkovej tlačovej besede po prvom zasadnutí Národnej komisie pre bezpečnosť potravín a krmív, minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Dodal, že jedno z posledných opatrení bolo uložené hypermarketu Tesco v bratislavskej Petržalke, pre voľne poletujúce vrabce v prevádzke. Na odstránenie nedostatku dostal hypermarket lehotu tri dni, ktorá končí v pondelok.
Ako ďalej Zs. Simon informoval, zástupcovia pôdohospodárskeho a zdravotníckeho rezortu sa v pondelok na prvom zasadnutí komisie pre bezpečnosť potravín dohodli na spoločnom postupe pri ochrane zdravia spotrebiteľov. Medzirezortná komisia pozostáva zo 16 členov. Hlavnou úlohou komisie, ktorá je poradným orgánom ministra pôdohospodárstva, je v prvom rade koordinácia činností jednotlivých rezortov zainteresovaných do problematiky bezpečnosti potravín. Komisia bude taktiež zabezpečovať prípravu stanovísk pre Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA - European Food Safety Authority). Zároveň sa dohodli aj na pravidelných zasadnutiach raz za štvrťrok a na stretnutiach, ktoré sa budú konať vždy v prvom týždni mesiaca. Komisia si tiež uložila za úlohu pripraviť do 21. marca legislatívny rámec pre registráciu a uvádzanie na trh geneticky modifikovaných potravín.
Hlavný hygienik Úradu verejného zdravotníctva SR Ivan Rovný a riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš informovali spolu s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom aj o rýchlom výstražnom systéme pre potraviny a krmivá. Ten funguje na Slovensku už 10 mesiacov, systém pritom Európska komisia (EK) ohodnotila po dvoch testovacích misiách ako bezpečný a účinný. Počas jeho fungovania odoslalo Slovensko EK 27 informácií o prítomnosti rizikových potravín. Z toho bolo 11 výstražných, keď sa rizikové potraviny dostali na slovenský trh. Ostatné oznámenia boli informačné, keď sa rizikové potraviny podarilo zastaviť na hranici so Slovenskom. Ako ďalej J. Bíreš informoval išlo väčšinou o potraviny z tretích krajín, jedna výstražná správa sa týkala slovenského výrobku, konkrétne včelieho medu pozitívneho na prítomnosť rezíduí veterinárnych liekov. "Po zistení rizikovej alebo nebezpečnej potraviny v Európskej únie, sme schopní do jednej až dvoch hodín vydať opatrenie, alebo zákaz predaja aj na Slovensku," dodal Zs. Simon. J. Bíreš doplnil, že o stiahnutie rizikových potravín z trhu sa potom stará osem krajských a 40 regionálnych stredísk ŠVPS so stálou 24-hodinovou službou, ktoré následne informujú obchodné reťazce a ostatné prevádzky o vydanom opatrení.