V Taliansku sa možno v banke zaručiť aj parmezánom

Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky ...

Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky už niekoľko desaťročí "parmezánové" účty - ponúkajú nízke úroky pri úveroch so zábezpekou v podobe parmezánu.

Banka Banco Credito Emiliano vlastní sklad v malom meste Montecavolo neďaleko Parmy, kde leží 300.000 zlatistých dozrievajúcich syrových bochníkov, ktorých hodnota i aróma rastie každým dňom.

"Ak idete do banky požiadať o úver bez akejkoľvek garancie, budete musieť splácať osempercentný úrok. Ale ak sa zaručíte syrom, ponúknu vám šesťpercentný úrok," vysvetľuje William Bizzarri, správca syrového "trezoru".

Sklad zároveň poskytuje výrobcom mlieka a syra krátkodobé pôžičky, ktoré končia v momente dozretia syru. "Syrové účty" sú priamo napojené na bežný bankový účet.

"Keď sa syr dostane do nášho skladiska, odhadneme jeho cenu a ponúkneme pôžičku v priemere od 65 do 70 percent jeho hodnoty," hovorí Bizzarri.

Čerstvý bochník parmezánu s váhou 50 kilogramov stratí do dozretia približne štvrtinu svojej hmotnosti. Naopak, jeho hodnota stúpa - po 12 mesiacoch sa za kilogram parmezánu platí veľkoobchodná cena 10,5 dolára. Kilogram dvojročného parmezánu sa napríklad v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrod's predáva za 45 dolárov.

Parmezán, ktorý patrí medzi najdrahšie svetové syry, si však svoju slávu zaslúži. Kúsky parmezánu sa dostali i do kozmu ako súčasť stravy kozmonautov NASA v roku 1996.

Myšlienka prijímať syr ako finančnú zábezpeku sa zrodila v roku 1930. Okolie Parmy je totiž predovšetkým poľnohospodárskym regiónom, presláveným aj výrobou šunky, čomu sa prispôsobil i bankový sektor.

História parmezánu siaha do 14. storočia, keď ho začali vyrábať benediktínski mnísi. Syrová zmes sa šľahá, zohrieva a potom ochladzuje. Takmer hotovú hmotu potom vyberú dvaja muži z medenej kade, zabalia do mušelínového obrúska a vložia do okrúhlej formy. Novodobé technológie výrobu parmezánu ešte vylepšili - každý bochník má vlastnú klimatizáciu, aby sa teplota pohybovala medzi 18 až 20 stupňami Celzia a vlhkosť okolo 80 percent.

Špeciálnu starostlivosť venujú pracovníci skladiska aj syrovým bochníkom s povrchovými nedokonalosťami alebo poškodením. Consorzio del Formagio, oficiálny garant prestížnej značky DOC a názvu Parmigiano Reggiano, totiž schváli len tvarovo a chuťovo najlepší parmezán.

Okrem nepoctivých obchodníkov, ktorí ako originál predávajú neschválený parmezán, trápia výrobcov tejto talianskej lahôdky aj zlodeji. Priemerná cena parmezánového bochníka sa pohybuje okolo 400 dolárov, a tak nečudo, že sklad banky Banco Credito Emiliano s 300.000 kusmi v niekoľko miliónovej hodnote stráži aj priemyselná televízia.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  2. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  3. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  4. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  5. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  6. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  7. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  8. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  9. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  10. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 425
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 194
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 480
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 529
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 408
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 828
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 527
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 428
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 370
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 837

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

KULTÚRA

Vo filme odpratával mŕtve telá. V práci ich umýva

Oscarového Saulovho syna na Berlinale nechceli.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

CESTOVANIE

Desať pláží s najčistejšou vodou na svete

Pozrite si tipy na miesta s najčistejším morom.

Neprehliadnite tiež

Visa sa chystá na novú dobu. Platiť sa bude dať autom či chladničkou

Do inovácií tlačia firmu okolnosti na európskom trhu. Biznis spoločností môžu ohroziť noví konkurenti ako Apple či Google

Vláda bude rokovať o investičných stimuloch aj dobrovoľnej vojenčine

Vláda sa bude zaoberať aj vznikom novej verejnoprávnej inštitúcie - Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Holjenčíkovho nástupcu oslabia, vláda rozdelí funkcie

Nový predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví už nebude šéfom regulačnej rady.

Sberbank ruší kreditky aj niektoré účty. Chystá sa na spojenie s Prima bankou?

Ľuďom prišiel list, že musia minuté peniaze z kreditky zaplatiť do dvoch mesiacov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop