V Taliansku sa možno v banke zaručiť aj parmezánom

Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky ...

Parma 11. decembra (TASR) - Nielen najväčší labužníci sú ochotní vyvážiť parmezán zlatom. Na úrodných pláňach severotalianskeho mesta Parma vedú banky už niekoľko desaťročí "parmezánové" účty - ponúkajú nízke úroky pri úveroch so zábezpekou v podobe parmezánu.

Banka Banco Credito Emiliano vlastní sklad v malom meste Montecavolo neďaleko Parmy, kde leží 300.000 zlatistých dozrievajúcich syrových bochníkov, ktorých hodnota i aróma rastie každým dňom.

"Ak idete do banky požiadať o úver bez akejkoľvek garancie, budete musieť splácať osempercentný úrok. Ale ak sa zaručíte syrom, ponúknu vám šesťpercentný úrok," vysvetľuje William Bizzarri, správca syrového "trezoru".

Sklad zároveň poskytuje výrobcom mlieka a syra krátkodobé pôžičky, ktoré končia v momente dozretia syru. "Syrové účty" sú priamo napojené na bežný bankový účet.

"Keď sa syr dostane do nášho skladiska, odhadneme jeho cenu a ponúkneme pôžičku v priemere od 65 do 70 percent jeho hodnoty," hovorí Bizzarri.

Čerstvý bochník parmezánu s váhou 50 kilogramov stratí do dozretia približne štvrtinu svojej hmotnosti. Naopak, jeho hodnota stúpa - po 12 mesiacoch sa za kilogram parmezánu platí veľkoobchodná cena 10,5 dolára. Kilogram dvojročného parmezánu sa napríklad v prestížnom londýnskom obchodnom dome Harrod's predáva za 45 dolárov.

Parmezán, ktorý patrí medzi najdrahšie svetové syry, si však svoju slávu zaslúži. Kúsky parmezánu sa dostali i do kozmu ako súčasť stravy kozmonautov NASA v roku 1996.

Myšlienka prijímať syr ako finančnú zábezpeku sa zrodila v roku 1930. Okolie Parmy je totiž predovšetkým poľnohospodárskym regiónom, presláveným aj výrobou šunky, čomu sa prispôsobil i bankový sektor.

História parmezánu siaha do 14. storočia, keď ho začali vyrábať benediktínski mnísi. Syrová zmes sa šľahá, zohrieva a potom ochladzuje. Takmer hotovú hmotu potom vyberú dvaja muži z medenej kade, zabalia do mušelínového obrúska a vložia do okrúhlej formy. Novodobé technológie výrobu parmezánu ešte vylepšili - každý bochník má vlastnú klimatizáciu, aby sa teplota pohybovala medzi 18 až 20 stupňami Celzia a vlhkosť okolo 80 percent.

Špeciálnu starostlivosť venujú pracovníci skladiska aj syrovým bochníkom s povrchovými nedokonalosťami alebo poškodením. Consorzio del Formagio, oficiálny garant prestížnej značky DOC a názvu Parmigiano Reggiano, totiž schváli len tvarovo a chuťovo najlepší parmezán.

Okrem nepoctivých obchodníkov, ktorí ako originál predávajú neschválený parmezán, trápia výrobcov tejto talianskej lahôdky aj zlodeji. Priemerná cena parmezánového bochníka sa pohybuje okolo 400 dolárov, a tak nečudo, že sklad banky Banco Credito Emiliano s 300.000 kusmi v niekoľko miliónovej hodnote stráži aj priemyselná televízia.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 115
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 095
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 072
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 493
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 947
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 836
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 794
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 685
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 638
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 316

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšic dostal za nehodu z minulého roka podmienečný trest

Súd odsúdil bývalého poslanca Lipšica.

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Študijný odbor nám preduručuje partnerov. V EÚ sme v tom extrém

Desať správ, ktoré oslovili medzinárodnú komunitu.

Neprehliadnite tiež

Fed sa chce zbaviť dlhopisov, ktoré nakupoval od krízy. Čo to prinesie?

Od októbra sa americká centrálna banka každý mesiac zbaví dlhopisov v hodnote 10 miliárd dolárov.

Do Prahy dorazili čínske bicykle ofo, ide o najväčšiu bikesharingovú službu na svete

Obyvatelia Prahy môžu zadarmo jazdiť na bicykloch od firmy ofo. Stačí im na to len mobilný telefón.

V Bratislave otvorili pizzeriu Domino´s, druhú najväčšiu sieť na svete

Pizzeria Domino´s má v hlavnom meste problém s doručovaním.

Čoskoro prijme Slovensko eurosmernicu ATAD, ktorá má prispieť k férovému zdaneniu

Cieľom smernice je aj uľahčiť výmenu informácií medzi finančnými spravodajskými jednotkami pri identifikácii a sledovaní podozrivých transakcií.