Salaše musia zlepšiť hygienu výroby nepasterizovanej bryndze

Bratislava 27. októbra (TASR) - Vedenie Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ), ako aj predstavitelia Výskumného ústavu mliekarenského a Slovenskej akadémie ...

Bratislava 27. októbra (TASR) - Vedenie Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ), ako aj predstavitelia Výskumného ústavu mliekarenského a Slovenskej akadémie vied (SAV) upozorňujú, že konzumácia nepasterizovanej bryndze môže byť zdraviu nebezpečná. Jej produkcia je síce povolená, ale nie všetky slovenské salaše, ktoré takúto bryndzu predávajú, vedia zabezpečiť úplnú elimináciu rizík patogénnych mikroorganizmov.

"Súčasná úroveň hygieny na slovenských salašoch negarantuje prijateľnú úroveň eliminácie patogénov. Spotrebiteľ sa vystavuje riziku. Bryndza by sa mala pasterizovať všetka. U kravského mlieka je to prikázané už dávno," hovorí Jozef Timko z Ústavu molekulárnej biológie SAV. Z celoslovenskej ročnej produkcie bryndze v objeme zhruba 4 000 ton pritom nepasterizovaná bryndza tvorí asi 20 % a ostatok tvorí jej pasterizovaná forma z väčších, technologicky lepšie vybavených podnikov.

SMZ však nechce produkciu nepasterizovanej bryndze nijako obmedzovať, o čom svedčí aj fakt, že prihláška o registráciu ochranného označenia "Slovenská bryndza" bola na pôdu Európskej únie zaslaná na všetky druhy bryndze. "Táto prihláška otvára priestor na výrobu pre všetkých producentov bryndze a rozhodne záujem trhu. Nechceme viesť voči menším producentom obchodnú vojnu, ale dôležité je aj zachovanie zdravotnej bezpečnosti. Časom sa môžu nájsť investori, ktorí situáciu na salašoch vylepšia. Možné je využiť aj fondy EÚ," hovorí predseda SMZ Ján Blcháč.

Na trhoch v zahraničí má zatiaľ šancu iba pasterizovaná bryndza. "Naša spoločnosť Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina vyváža bryndzu hlavne do Českej republiky, Maďarska a Rakúska. Ale záujem je len o bezpečný výrobok z pasterizovanej bryndze. Nie je síce zakázané vyvážať aj nepasterizovanú bryndzu, ale pri terajšej situácii nie sú dostatočné garancie jej neškodnosti," informuje Bohuš Koliarik z vedenia tohto významného exportéra. Celkovo sa do cudziny vyváža zhruba tretina slovenskej bryndze.

Karol Herian z Výskumného ústavu mliekarenského upozorňuje, že podľa ich zisťovaní až 40 % vzoriek surového ovčieho mlieka nevyhovuje normám, a to sa tieto vzorky odoberajú len od najúspešnejších salašov. Celkovo má podľa neho na Slovensku osvedčenie o plnení hygienických noriem 187 salašov. Ďalších zhruba 200 salašov ním nedisponuje, ale aj napriek tomu svoje tepelne neošetrené výrobky predávajú.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR si podľa Blcháča svoju kontrolnú činnosť na salašoch robí dostatočne. "V prípade objavenia problémov ich produkciu správa pozastaví," doplnil Blcháč.

Výroba bryndze je jedným z úspechov slovenských predvstupových rokovaní s EÚ. Mimo Slovenska sa tento produkt vyrába aj v Poľsku, Rumunsku a na Ukrajine. Teraz chce SR v Bruseli dosiahnuť zaregistrovanie označenia "Slovenská bryndza." Výsledok pripomienkovania tejto požiadavky zo strany členských krajín EÚ sa očakáva do niekoľkých mesiacov.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 515
  2. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 9 179
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 982
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 904
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 264
  6. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 213
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 162
  8. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 939
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 932
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 058

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Predražené predsedníctvo a kauzu Evka prešetrí NAKA

Na polícii bola desiateho januára vypovedať Zuzana Hlávková. Stalo sa tak ešte predtým, ako bol prípad posunutý elitným policajtom.

KOMENTÁRE

V politike, tak ako v hazarde, je výsledok vopred jasný

Aké osoby sú v pozadí hazardu?

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

Neprehliadnite tiež

Kažimír: Pre veriteľov nie je pred voľbami Grécko dobrá téma

Rokovania medzi gréckou vládou a medzinárodnými veriteľmi sú už niekoľko mesiacov na bode mrazu,.

Richter určil rozhodcu v spore odborárov vo Volkswagene Slovakia

Dve odborové organizácie sa nevedeli dohodnúť na postupe v kolektívnom vyjednávaní so zamestnávateľom.

Španielska firma láka na zhodnotenie vkladov, chýba jej však povolenie

Spoločnosť ponúka investičné produkty bez splnenia legislatívnych povinností, varuje centrálna banka.

Nemecko počíta so zrýchlením rastu ekonomiky

Experti centrálnej banky vidia aj riziká ohrozujúce rast, ako sú napríklad nové bariéry v globálnom obchode.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop