BRATISLAVA 8. októbra (SITA) - Napriek prísnym bezpečnostným pravidlám sa do Európskej únie (EÚ) stále dováža lacný potravinársky a poľnohospodársky tovar. Tento tovar je však cenovo konkurencieschopný len preto, že sa naň nekladú také požiadavky ako na domáci. "Nejde pritom len o kvalitu, ale napríklad aj o pohodlie zvierat a ďalšie aspekty, ktoré zdražujú európsku produkciu. Ak sa má hovoriť o objektívnej konkurenčnej schopnosti, musia sa potom korektne zvažovať všetky činitele, nie iba niektoré," uviedol pre tlačovú agentúru SITA po 55. rokovaní Kongresu európskeho poľnohospodárstva (CEA) v Bruseli podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Igor Guba.
Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca SPPK Stanislav Nemec, podľa prieskumu veľkých obchodných sietí sa bežný spotrebiteľ poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov pri ich výbere orientuje predovšetkým podľa ceny, čerstvosti, kvality a chuti. Ďalšie ukazovatele, ako napríklad bezpečnosť potravín, hrali podľa prieskumu len veľmi malú úlohu. Konzumenti ju však chápu ako svoje základné právo. V nových členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska, však naďalej preferujú najmä cenové aspekty.
"Farmári nespochybňujú nevyhnutnosť reforiem spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ. Žiadajú však, aby sa pri nich viac rešpektovali názory samotných poľnohospodárov, nie iba úradníkov Európskej komisie, " uviedol I. Guba.
Hlavnou témou kongresu, ktorý sa konal tento týždeň, bol rozvoj vidieka, bezpečnosť potravín a budúcnosť poľnohospodárstva. Rokovania sa zúčastnilo takmer 400 zástupcov farmárov z 25 krajín EÚ.