BRATISLAVA 10. augusta (SITA) - Napriek tvrdým hygienickým kritériám v potravinárskej výrobe, na ktoré Slovensko pristúpilo v súvislosti so vstupom do Európskej únie (EÚ), pôsobia údajne v potravinárstve subjekty, ktoré tieto normy porušujú alebo obchádzajú. Ako na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol výkonný riaditeľ novovzniknutého Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM) Viliam Pohly, ide predovšetkým o nízkokapacitné prevádzkarne uvádzajúce na trh výrobky, na ktorých výrobu a predaj nemajú povolenie. Podľa Pohlyho sú to hlavne tepelne neopracované výrobky. "V tomto smere sa snažíme upozorňovať štátne orgány či už veterinárnej a potravinovej správy alebo ministerstva pôdohospodárstva na zistené nedostatky a očakávame, že v blízkej budúcnosti ich budú riešiť," konštatoval Pohly.
Súčasný stav, kedy veľké priemyselné mäsospracujúce podniky investovali desiatky miliónov do modernizácie svojich zariadení aby mohli uvádzať svoju produkciu na trh a niektorí malí výrobcovia tak robia aj bez potrebnej modernizácie a keď na to nemajú povolenie, spôsobilo podľa zástupcov SZSM najmä zlyhanie kontrolného systému veterinárnej správy. Veľké mäsokombináty totiž podľa zväzu podliehajú kontrole neustále a v akomkoľvek štádiu výroby, kým nízkokapacitné prevádzkarne štát aj kvôli personálnej otázke kontroluje skôr sporadicky.
Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) Jozefa Bíreša však funguje kontinuálny dozor aj v nízkokapacitných prevádzkach, podnety priemyselných spracovateľov v tomto smere však preverujú. "Nariadili sme superkontroly a krížové kontroly, teda okrem kontrolórov z regiónu pribudnú aj kontrolóri z ostatných častí Slovenska. Ak sa tieto podozrenia potvrdia, budeme postupovať podľa zákona a prevádzkarne, ktoré porušujú hygienické normy dostanú pokutu alebo nariadime ich uzatvorenie," povedal pre agentúru SITA J. Bíreš.
"Aby boli pravidlá fér, mali by byť pre všetkých rovnaké. Ak sme investovali my stovky miliónov korún, drobní výrobcovia by mali preinvestovať rádovo podobné percento a nie bez investícií sa podieľať na trhu," povedal obchodný riaditeľ Mäsokombinátu Hrádok Lučenec Dušan Kamenský. Ako dodal, pri schvaľovaní hygienických noriem EÚ dostali mäsokombináty prísľub, že štátna veterinárna správa bude pristupovať tvrdo a ich dodržiavanie bude žiadať nekompromisne od každého subjektu na trhu. "Pravda je však taká, že takmer všetci, čo fungovali predtým, sú na trhu aj dnes. Doslova kúpili za niekoľko desiatok tisíc korún farbu, namaľovali a všetko je v poriadku," dodal Kamenský.
Podľa výkonného riaditeľa SZSM majú predstavitelia zväzu informácie, že niektoré nízkokapacitné prevádzky prekračujú povolený objem produkcie a taktiež vyrábajú produkty, na ktoré nemajú oprávnenie. "Pokiaľ niektorí výrobcovia túto legislatívu obchádzajú, tak riskujú, že výrobky, ktoré púšťajú na trh môžu byť nebezpečné pre spotrebiteľa," konštatoval Pohly. Priemyselní výrobcovia mäsových výrobkov vidia za takýmto konaním drobných výrobcov aj ekonomické ujmy, keďže vďaka nižšej cene produktov vyrobených bez potrebných povolení v niektorých regiónoch sa okrem zahraničných obchodných reťazcov nie sú schopní uplatniť.