OBJEM VÝROBY V POTRAVINÁRSKYCH PODNIKOCH S 20 A VIAC ZAMESTNANCAMI VLANI MEDZIROČNE POKLESOL O 3,2 % NA ÚROVEŇ 88,298 MLD. SK

Odvetvie potravinárstva vlani dosiahlo zisk vo výške 1,25 mld. Sk

BRATISLAVA 30. júla (SITA) - Subjekty potravinárskeho priemyslu, bez započítania podnikov vyrábajúcich kŕmne zmesi, tabakové výrobky a baliace čaj a kávu, dosiahli v minulom roku zisk na úrovni 1,25 mld.

Sk. Po období stáleho medziročného zlepšovania hospodárskeho výsledku odvetvia od roku 1998 tak zaznamenali opäť pokles, a to o 373 mil. Sk. V potravinárstve stále prevládali ziskové subjekty, ktorých podiel predstavoval 68,1 % a ktoré vytvorili zisk 3 mld. Sk. Podiel stratových podnikov, ktoré spolu vykázali záporný výsledok 1,75 mld. Sk, sa tak v medziročnom porovnaní zvýšil o 2,8 percentuálneho bodu na 31,9 %. Vyplýva to zo Správy o situácii v poľnohospodárstve a potravinárstve v roku 2003, ktorou sa na niektorom z najbližších rokovaní bude zaoberať vlády kabinet.

Článok pokračuje pod video reklamou

Najvýraznejšie zhoršenie hospodárskeho výsledku zaznamenali podniky mliekarenského priemyslu, a to o 463 mil. Sk čím mliekarenstvo prehĺbilo svoju stratu na 634 mil. Sk. Druhý najvýraznejší pokles hospodárenia, o 301 mil. Sk, evidovali cukrovarníci, ktorí však vlani dosiahli zisk 320 mil. Sk. Zlepšenie hospodárenia sa naopak prejavilo v podnikoch pivovarnícko-sladovníckeho priemyslu a konzervárenského priemyslu. Medzi odbory, v ktorých boli všetky podniky ziskové, patril škrobárenský priemysel, cukrovarníctvo či cukrovinkársko-pečivárenský priemysel s výrobou kávovín.

Podľa údajov rezortu pôdohospodárstva výroba potravinárskych výrobkov, bez započítania tabakového priemyslu, v hodnotovom vyjadrení v podnikoch s 20 a viac zamestnancami vlani medziročne poklesla o 3,2 % na úroveň 88,298 mld. Sk. V jej štruktúre najvyšší podiel aj v roku 2003 pripadol tradične dvom hlavným odborom potravinárskeho priemyslu, a to mliekarenstvu s podielom 19,4 % a mäsospracujúcemu priemyslu s podielom 14,9 %. S podielom 9,4 % nasledoval pivovarnícko-sladovnícky priemysel, s 7,9 % výroba nealkoholických nápojov a hydinársky priemysel s podielom 7,2 %.

V potravinárskom priemysle v organizáciách s 20 a viac zamestnancami pokračoval vlani pokles priemerného evidenčného počtu zamestnancov miernejším tempom ako v roku 2002. Počet zamestnancov v odvetví vlani klesol o 1 431, resp. 3,4 %, na 41 089 osôb. Medziročný prírastok a úroveň priemernej mesačnej mzdy vo výrobe potravín a nápojov o 6,1 % na 14 463 Sk bol síce v porovnaní s poľnohospodárstvom vyšší, ale nedosiahol priemerné tempo rastu odvetví ekonomických činností. Tým sa mzdová parita na priemer ekonomických odvetví hospodárstva SR oproti roku 2002 zhoršila o 1,1 percentuálneho bodu na 94,8 %.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 067
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 290
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 347
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 276
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 7 484
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 751
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 158
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 920
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 752
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 325

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Komentár Zuzany Kepplovej

Po Helsinkách môže mať Putin pocit, že sa vrátil v čase

Čo tam po vyšetrovaní, keď sú rôzne názory na vec. Všakže.

Neprehliadnite tiež

Šéf Eurokomisie Juncker sa stretne s Trumpom

Plánujú diskutovať o napätých obchodných vzťahoch medzi Úniou a USA.

Generačná výmena v rodinných podnikoch je pre krajiny V4 aktuálna

Osveta je dôležitá, aby firmy vedeli urobiť generačnú výmenu.

Novým šéfom Goldman Sachs sa stane Solomon

To, že Solomon stane novým výkonným riaditeľom, sa vo všeobecnosti očakávalo.