Nový návrh počíta s prudkým poklesom ceny spomínanej komodity, čo by následne vyústilo do masívneho okresania pracovných miest a kolapsu národných cukrovarníckych priemyslov. Autorom nového plánu je komisár EÚ pre poľnohospodársku oblasť Franz Fischler, ktorý navrhuje zníženie cien cukru o 40 % a zredukovanie európskej produkcie. Táto politika je však podľa viacerých národov ignorantská voči svetovému obchodu.
"Negatívny prístup zvolila väčšina delegácií," povedal jeden z oficiálnych predstaviteľov. "Nikto však nemohol stopercentne povedať, že je proti reforme: vedia, že sa tomu nemôžu vyhnúť," znela prvá reakcia väčšiny ministrov poľnohospodárstva európskych krajín na Fischlerov plán, podľa ktorého by reforma mala začať v júli 2005.
Najviac námietok padlo podľa očakávania zo strany tých krajín, kde by Fischlerova myšlienka viedla kvôli redukcii cien a produkcie k zatvoreniu menej konkurencieschopných prevádzok. "Už v takomto skorom štádiu môžem dôrazne povedať, že uvedený návrh je pre Írsko neprijateľný," znelo napríklad stanovisko írskeho ministra poľnohospodárstva Joea Walsha. "Nevidím dôvod, prečo by sme sa mali ponáhľať. Vieme, že reforma je nutná, ale teraz sa EÚ snaží konať príliš rýchlo s príliš ďalekosiahlymi dôsledkami." Rovnaký názor zdieľalo viacero menších producentov cukru ako napríklad Fínsko, ktoré sa v prípade reformy obáva úplného kolapsu svojho spracovateľského sektora na poli cukru.
Podporu vyjadrili Fischlerovi proreformné krajiny ako Veľká Británia, Dánsko a Švédsko. Aj Holandsko plán privítalo, avšak redukciu cien a produkčných kvót nepovažuje za realistickú v stanovenom časovom harmonograme. Španielsko chce najskôr vidieť podrobnú štúdiu možného dopadu plánu.
Politika EÚ pre cukor sa od jej schválenia v roku 1968 zmenila len minimálne. Dotácie v tejto oblasti stoja EÚ okolo 1,7 miliardy eur (takmer 67,8 miliardy SKK) ročne, avšak kritici namietajú, že ozajstné náklady na systém sú oveľa vyššie.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 EUR = 39,878 SKK)