Celkovo počas šiesteho mesiaca v roku 2004 vykonala potravinová inšpekcia 2 848 kontrol v 2 477 subjektoch, pričom nedostatky zistili v 1 579 z nich. Okrem kontroly kvality zdravotnej bezpečnosti potravinárskych výrobkov sa inšpektori zamerali aj na kontrolu celkovej hygieny v prevádzkach u výrobcov, u distribútorov a v obchodnej sieti. Informovala o tom ŠVPS.
Za zistené nedostatky uložili inšpektori ŠVPS celkovo 4 645 opatrení na mieste alebo záväzných pokynov. Najviac z nich v júni uložili v obchodnej sieti, a to 3 738. Z toho počtu bolo 1 392 opatrení za nevyhovujúcu hygienu v obchodoch a 176 opatrení za predaj výrobkov po dobe spotreby.
Na výrobky, ktoré nevyhovovali platnej legislatíve v kvalitatívnych znakoch, pre nevyhovujúce označenie alebo obsahom aditívnych či kontaminujúcich látok, prípadne pre nevyhovujúce mikrobiologické znaky, vydala potravinová inšpekcia zákaz predaja 8 624 kilogramov tovaru v celkovej hodnote 365,7 tis. Sk. Celková hodnota blokových pokút, ktoré inšpektori v júni uložili na mieste, predstavovala 250,6 tis. Sk, pričom najviac blokových pokút, v sume 204,5 tis. Sk, uložili v obchodnej sieti.
ŠVPS v júni do laboratórií na kontrolu kvality a zdravotnej bezpečnosti odobrala 3 112 vzoriek od producentov alebo predajcov potravín. Z toho počtu platným právnym predpisom nevyhovovalo 107 vzoriek, čo predstavuje 3,43-percentný podiel.