Bratislava 20.novembra (TASR) - Vládny návrh novely zákona o potravinách Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo dnes prijal s jedinou vážnejšou zmenou v tom, že účinnosť plnenia rozsiahlejších povinností pri označovaní potravinárskych produktov posunul až na začiatok roka 2004. Potravinárske podniky tak budú mať viac času na zosúladenie svojich obalových technológií a materiálov s novými podmienkami, na základe ktorých má spotrebiteľ získať o predávanom produkte oveľa viac informácií.
Vzhľadom na praktický výkon potravinového dozoru zákon prináša významnú zmenu v tom, že Štátna veterinárna správa (ŠVS) SR a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SPPI) sa zlúčia do jedného štátneho orgánu - Slovenskej veterinárnej a potravinovej správy SR. Podľa predkladateľov z Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR sa tým majú zjednodušiť a zefektívniť inšpekčné služby a určitou redukciou zamestnaneckého stavu, najmä na úsekoch riadenia, sa dosiahnu aj úspory mzdových prostriedkov.
Slovensko má na základe tohto zákona tiež pristúpiť k zrušeniu predtrhovej kontroly, pretože EÚ považuje jej výkon za prekážku voľného pohybu tovaru. Do roku 1999 SR zabezpečovala takúto kontrolu prostredníctvom povinnej certifikácie. Terajší mechanizmus jej výkonu, spočívajúci v posudzovaní zhody, by sa mal zrušiť k začiatku budúceho roka. V zmysle postupov únie sa má v budúcnosti kontrola potravín realizovať v celom potravinovom reťazci, teda na základoch princípu od farmy až po stôl.
* iha gl