PREKROČENIE FINANČNÝCH LIMITOV PROGRAMU SAPARD UMOŽNILO NAVÝŠENIE PROSTRIEDKOV ZO ŠTÁTNYCH ZDROJOV, AKO AJ MOŽNOSŤ PREPLATIŤ ČASŤ ŽIADOSTÍ UŽ Z POVSTUPOVÝCH FONDOV

Zmluvy v rámci SAPARD prekročili jeho finančné limity o 8 %

BRATISLAVA 6. júna (SITA) - Predvstupový program podpory poľnohospodárov a potravinárov SAPARD sa ukončil s nakontrahovanými výdavkami na úrovni až 108 % limitu verejných výdavkov. Ako na piatkovej tlačovej ...

BRATISLAVA 6. júna (SITA) - Predvstupový program podpory poľnohospodárov a potravinárov SAPARD sa ukončil s nakontrahovanými výdavkami na úrovni až 108 % limitu verejných výdavkov. Ako na piatkovej tlačovej konferencii uviedol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, prekročenie finančného limitu v rámci programu umožnilo navýšenie štátnych zdrojov pre program, ako aj možnosť financovanie časti projektov už z povstupových fondov. Reálne čerpanie prostriedkov v rámci programu však bude pravdepodobne nižšie, keďže sa nepredpokladá, že by žiadatelia naplnili všetky uzavreté zmluvy. "Reálne plnenie by mohlo byť niekde na úrovni 95 až 97 %. Ovplyvnia to samotní beneficienti tým, ako budú vedieť napĺňať uzavreté zmluvy," konštatoval minister.

Minister takýto výsledok kontrahovania považuje za výrazný úspech v príprave na čerpanie štrukturálnych fondov. Upozornil pritom na fakt, že začiatkom roka 2003 predstavovala úroveň kontrahácie len 5,8 % verejných zdrojov, napokon však Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) musela niektoré žiadosti odmietnuť aj kvôli nedostatku zdrojov. Z celkovo 1 306 prijatých žiadostí s požadovanými verejnými zdrojmi 4,7 mld. Sk, PPA vyradila 358. Z toho 223 žiadostí vyradila z dôvodu prečerpania finančných limitov. Tieto žiadosti však budú môcť po úprave žiadatelia predložiť v rámci povstupových fondov. Celkovo tak agentúra schválila 948 projektov s požiadavkami na verejné zdroje, teda prostriedky z Európskej únie a z národných zdrojov, vo výške 4,4 mld. Sk. "Ak si k tomu prirátame 50 %, ktoré musia uhradiť žiadatelia, predstavuje to investície do slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva vo výške zhruba 8 mld. Sk," konštatoval minister.

Simon priznal, že prerozdelenie zdrojov z programu SAPARD nebolo v rámci jednotlivých regiónov rovnomerné. Odôvodnil to však krátkosťou času kvôli meškaniu príprav zo slovenskej strany, pričom sa ministerstvo zameralo predovšetkým na nakontrahovanie čo najvyššieho objemu prostriedkov. V rámci povstupových fondov však už minister pripúšťa, že monitorovací výbor navrhne uprednostňovať žiadosti zo zanedbanejších regiónov.

Minister reagoval aj na medializovanú povinnosť Poľska vrátiť časť z predvstupového podporného programu poľnohospodárov a potravinárov kvôli tomu, že vyplácali podporu aj na daň z pridanej hodnoty. "Na Slovensku niečo také nehrozí, pretože sme daň z pridanej hodnoty nevyplácali. Držali sme sa totiž zásady uznateľných nákladov, čiže u platcov dane sme brali na vedomie čiastku bez dane z pridanej hodnoty a u neplatcov bola kontrahovaná cena konečná. To je absolútne s pravidlami Európskej únie," uzavrel Simon.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 078
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 902
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 14 840
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 199
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 634
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 212
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 310
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 397
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 275
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 110

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

DOMOV

V Bratislave pristálo lietadlo bez podvozku a poškodilo dráhu

Podľa informácií tvnoviny.sk pilot zabudol podvozok vysunúť.

DOMOV

Expert: Nerozumiem, ako mohla skládka pri Vassal Eko fungovať tak dlho

Odpadová legislatíva je nastavená dobre.

Neprehliadnite tiež

Premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebude možné vymáhať

Rezort navrhuje, aby premlčané právo zo spotrebiteľskej zmluvy nebolo možné vymáhať ani platne zabezpečiť.

Lajčák vníma dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Japonskom ako dobrú správu

Japonsko a EÚ podpísali dohodu o voľnom obchode, ktorá sa bude vzťahovať na tretinu globálnej ekonomiky.

Uber už investoval v Mexiku viac ako 500 miliónov dolárov.

Mexiko je štvrtým najväčším trhom Uberu z hľadiska počtu jázd.

Umelo vyrobené mäso by sa mohlo objaviť v reštauráciách už za tri roky

Firma Mosa Meat už pred piatimi rokmi predstavila laboratórne vyrobený hovädzí burger.