Bratislava 12. novembra (TASR) - Vytvorenie spoločnej česko-slovenskej riadiacej skupiny na riešenie aktuálnych problémov v potravinárskej sfére je jedným z hlavných záverov bratislavského rokovania predstaviteľov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a Únie podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle na Slovensku (ÚPZPPS) s partnermi z Potravinárskej komory Českej republiky (PK ČR). TASR o tom informoval hovorca SPPK Stanislav Nemec.
"Spoločná riadiaca skupina by mala zlaďovať postupy slovenských a českých potravinárov v priestore colnej únie, ale aj v prístupovom procese do Európskej únie (EÚ)," povedal po rokovaní predseda SPPK Ivan Oravec. Reagovať by mala na aktuálny vývoj situácie v jednotlivých oblastiach potravinárskeho priemyslu a podľa závažnosti problémov by pripravovala spoločné rokovania zainteresovaných zväzov a spolkov z oboch krajín. Vyprofilované závery sa potom podľa neho môžu presadzovať voči štátnym i ďalším neštátnym organizáciám.
Účastníci stretnutia skonštatovali, že takáto forma spolupráce je dôležitá nie len vo vzájomných vzťahoch, ale aj pri hľadaní spoločných krokov voči tretím krajinám. Ak napríklad lacný poľský cukor vstúpi na slovenský trh, tak sa to vzhľadom na existenciu colnej únie stáva problémom aj pre ČR a naopak.
Takéto stretnutia sa podľa S. Nemca majú v budúcnosti rozšíriť aj o zástupcov potravinárskych odvetví zo zostávajúcich dvoch krajín Visegrádskej štvorky, z Maďarska a Poľska. Premiérové stretnutie potravinárov V4 sa má uskutočniť v prvom štvrťroku budúceho roka v Nitre a okrem SPPK a PK ČR sa na ňom zúčastní aj Maďarská federácia potravinárskeho priemyslu a Poľská potravinárska federácia. Nosnou témou rokovania bude rozširovanie EÚ z pohľadu výrobcov potravín z kandidátskych krajín, možnosti ich participácie na programoch predvstupovej pomoci a reálne príležitosti stredoeurópskych producentov na jednotnom európskom trhu.
* iha pop zll