Bratislava 2.apríla (TASR) - Slovenský potravinársky sektor bude môcť do Európskej únie (EÚ) prejsť so zhruba päťdesiatkou bitúnkov, takmer 60 podnikmi produkujúcimi hotové mäsové výrobky, asi tridsiatkou veľkých mliekarní a rovnako so zhruba tridsiatkou hydinárskych podnikov.
Zhruba takéto počty firiem z jednotlivých oblastí spracovania živočíšnych produktov totiž splnili v plnej miere prísne hygienické normy únie a prešli finálnymi kontrolami realizovanými v priebehu predchádzajúceho mesiaca slovenskými veterinármi. Celkovo asi 200 prevádzok sa ale ešte pred májovým rozšírením EÚ už zatvorilo alebo sa len uzatvára a o prácu v nich má prísť najviac 3 000 ľudí.
Rozsah firiem, ktoré budú môcť pôsobiť na spoločnom trhu únie sa ale ešte môže rozšíriť. Pre deväť mäsospracovateľov a jednu mliekareň, ktoré prípravu k začiatku tohto roku síce nestihli ale významné zdroje do hygieny už zainvestovali, Slovensko totiž ešte požiadalo o udelenie jednoročného prechodného obdobia. V tejto veci sa čaká na konečné stanovisko Európskej komisie. V rámci prístupovej zmluvy potom ešte SR pre jedinú firmu Seredský mäsový priemysel vyjednala až trojročné prechodné obdobie do záveru roku 2006.
Aktuálne výsledky veterinárnych kontrol zverejnené Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR hovoria o tom, že podmienky EÚ plne spĺňa 50 bitúnkov na ošípané, hovädzí dobytok, ovce či kozy, 56 podnikov na výrobu hotových mäsových výrobkov, 7 firiem na zverinu, 6 firiem na králičie mäso, 27 hydinární, tri firmy na vaječné výrobky, 31 podnikov na spracovanie rýb, rovnako 31 veľkých mliekarní a 72 malých mliekarenských prevádzok, ktoré ročne spracujú len najviac dva milióny litrov mlieka.
Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon aj napriek zatvoreniu spomenutých asi dvoch stoviek potravinárskych firiem už dávnejšie vyhlásil, že pokrývanie domácej spotreby potravín z vlastných slovenských prevádzok ohrozené nie je. Úspešné firmy, ktoré dostatočné zainvestovali do svojej obnovy, totiž svojimi kapacitami potreby krajiny dokonca prekračujú.