Odborný odhad spotreby, ktorý vypracoval Zväz hotelov a reštaurácií SR, hovorí o spotrebe milióna kilogramov (kg) hydinového, tri štvrte milióna kg bravčového mäsa a vyše 400 000 kg mäsových výrobkov. Spotreba hovädziny dosiahla vlani takmer 352 000 kg.
Vedenie zväzu očakáva, že tohtoročná spotreba hovädzieho mäsa bude výrazne nižšia, čo súvisí s obavami z takzvanej choroby šialených kráv. Citeľnejší pokles zaznamenali v hlavnom meste Slovenska, kde podľa hotelových manažérov je spotreba nižšia až o 40 %. Riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžala pre TASR uviedol, že vysokotatranské hotely pokles záujmu klientov o hovädzinu nepociťujú až tak výrazne. Napriek tomu zaraďujú do ponuky viac jedál z hydiny.
Hotelieri z Bratislavy i Vysokých Tatier zhodne konštatovali, že ceny hydiny vzrástli úmerne záujmu. Navyše, pod Tatrami je spracovanie hydiny v útlme a na stoly sa dostáva zväčša hydinové mäso a výrobky dovezené z Českej republiky.