ÚRAD PREVEROVANIE ZAČAL EŠTE MINULÝ ROK PO TOM, ČO SA V MÉDIÁCH OBJAVILI SPRÁVU O ÚNIKU DATABÁZY S OSOBNÝMI ÚDAJMI KLIENTOV ORANGEU

Úrad na ochranu osobných údajov preveruje databázy

BRATISLAVA 8. marca (SITA) - Preverovanie stavu bezpečnosti systému, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje klientov mobilného operátora Orange, zatiaľ nie je definitívne ukončené. Úrad preverovanie začal ...

BRATISLAVA 8. marca (SITA) - Preverovanie stavu bezpečnosti systému, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje klientov mobilného operátora Orange, zatiaľ nie je definitívne ukončené. Úrad preverovanie začal ešte minulý rok po tom, čo sa v médiách objavili správu o úniku databázy s osobnými údajmi klientov tohto mobilného operátora. Ako agentúru SITA informoval podpredseda Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Gyula Veszelei, jedným z dôvodov tohto stavu je aj skutočnosť, že príslušné policajné orgány doteraz úradu nedoručili výsledky expertízy CD nosiča, ktorý údajnú databázu obsahoval.

Podľa Veszeleia zatiaľ stále prebieha kontrola informačného systému aj u ďalšieho mobilného operátora. "Úrad predpokladá, že konania budú uzavreté najneskôr do apríla tohto roku. Výsledok závisí aj od expertízy vykonávanej policajnými zložkami," uviedol ďalej Veszelei.

Denník SME v septembri minulého roka zverejnil informácie, podľa ktorých bola istý čas na internete k dispozícii databáza 900 tisíc klientov spoločnosti Orange s telefónom, adresou a rodným číslom prípadne daňovým registračným číslom. Jej súčasťou mali byť aj utajené čísla. Údaje mali pochádzať zhruba zo začiatku roka 2002. Orange potom podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia, že bol spáchaný trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi jej užívateľov.

Nový prípad úniku osobných údajov klientov mobilných operátorov zverejnil denník SME tento pondelok. Podľa publikovaných informácií denník získal rozsiahle zoznamy zmluvných zákazníkov EuroTelu a Orangeu aj majiteľov kariet Easy a Prima. Počet záznamov v týchto zoznamoch sa blíži k trom miliónom a údaje pochádzajú rovnako z roku 2002. Ako však uviedol pre agentúru zdroj z denníka SME, databázy nie sú totožné s minuloročným septembrovým prípadom.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 538
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 723
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 062
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 842
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 662
  6. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 505
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 311
  8. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 4 956
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 975
  10. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 3 883

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšicova advokátka: S takým postupom prokuratúry som sa ešte nestretla

Exposlanec zrazil 72-ročného chodca v septembri. Hrozí mu za to trest na dva až päť rokov väzenia.

KOMENTÁRE

Milosťou pre Kajínka Zeman spochybnil právny štát

Český prezident má stále dosť sily škodiť českej demokracii.

Neprehliadnite tiež

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa veriť domácim meračom?

Internetom sa šíri video, v ktorom neznámy muž meria dusičnany v zelenine a ovocí.

Vláda chce rodinám zaplatiť sťahovanie sa za prácou

Niekoľkotisícový príspevok by mal ľudí motivovať, aby opustili svoje domovy a za prácou sa presťahovali tam, kde je.

Francúzsky miliardár dostal zelenú na prevzatie značky Christian Dior

LVMH je najväčším výrobcom luxusného tovaru na svete.

Vyhlásili tender na obnovu Gabčíkova

Celý projekt obnovy si vyžiada celkovo vyše 144 miliónov eur.