SME
Štvrtok, 9. december, 2021 | Meniny má IzabelaKrížovkyKrížovky

Úrad na ochranu osobných údajov preveruje databázy

BRATISLAVA 8. marca (SITA) - Preverovanie stavu bezpečnosti systému, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje klientov mobilného operátora Orange, zatiaľ nie je definitívne ukončené. Úrad preverovanie začal ...

BRATISLAVA 8. marca (SITA) - Preverovanie stavu bezpečnosti systému, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje klientov mobilného operátora Orange, zatiaľ nie je definitívne ukončené. Úrad preverovanie začal ešte minulý rok po tom, čo sa v médiách objavili správu o úniku databázy s osobnými údajmi klientov tohto mobilného operátora. Ako agentúru SITA informoval podpredseda Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Gyula Veszelei, jedným z dôvodov tohto stavu je aj skutočnosť, že príslušné policajné orgány doteraz úradu nedoručili výsledky expertízy CD nosiča, ktorý údajnú databázu obsahoval.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Veszeleia zatiaľ stále prebieha kontrola informačného systému aj u ďalšieho mobilného operátora. "Úrad predpokladá, že konania budú uzavreté najneskôr do apríla tohto roku. Výsledok závisí aj od expertízy vykonávanej policajnými zložkami," uviedol ďalej Veszelei.

Denník SME v septembri minulého roka zverejnil informácie, podľa ktorých bola istý čas na internete k dispozícii databáza 900 tisíc klientov spoločnosti Orange s telefónom, adresou a rodným číslom prípadne daňovým registračným číslom. Jej súčasťou mali byť aj utajené čísla. Údaje mali pochádzať zhruba zo začiatku roka 2002. Orange potom podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia, že bol spáchaný trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi jej užívateľov.

Skryť Vypnúť reklamu

Nový prípad úniku osobných údajov klientov mobilných operátorov zverejnil denník SME tento pondelok. Podľa publikovaných informácií denník získal rozsiahle zoznamy zmluvných zákazníkov EuroTelu a Orangeu aj majiteľov kariet Easy a Prima. Počet záznamov v týchto zoznamoch sa blíži k trom miliónom a údaje pochádzajú rovnako z roku 2002. Ako však uviedol pre agentúru zdroj z denníka SME, databázy nie sú totožné s minuloročným septembrovým prípadom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. PPA CONTROLL: Zamestnanecká privatizácia štartom úspešnej éry
  2. Uhlíková stopa výrobku? Vyžiada si ju zákazník aj regulátor
  3. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  4. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom
  5. Hyundai očakáva Generáciu Jeden
  6. Ako sa obliekať štýlovo a zároveň udržateľne?
  7. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  8. Najdôveryhodnejší na Slovensku! Päťnásobný úspech pre Tesco
  9. Zapojte sa do vianočnej súťaže o luxusné ceny
  10. Panta Rhei má najväčšie zásoby, Vianoce bez knihy nehrozia
  1. AAA AUTO zajtra otvorí pobočky s ponukou vyše 5 000 áut
  2. Reinoo chce na Vlčincoch postaviť 750 nových parkovacích miest
  3. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. Dôchodkovým fondom UNIQA sa výborne darí aj napriek pandémii
  6. Hyundai očakáva Generáciu Jeden
  7. Developer predstavuje víziu zelenej Petržalky bez áut
  8. Panta Rhei má najväčšie zásoby, Vianoce bez knihy nehrozia
  9. Zapojte sa do vianočnej súťaže o luxusné ceny
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 10 960
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 877
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 442
  4. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 6 493
  5. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu 5 760
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 364
  7. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 140
  8. Nový cestovný železničný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 3 643
  9. PUR pena či minerálna vlna: ktorou zatepliť šikmú strechu? 2 950
  10. V Mecome sa nosili rúška už dávno pred Covidom 2 240
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vianočné trhy vo Viedni lockdown pozastavil.

Česi v niektorých mestách obišli pravidlá, z trhov sú zimné jarmoky.


15 h
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Matovič stále neukázal pravidlá odmeňovania na papieri.


15 h

Neprehliadnite tiež

Rebríček prináša The Slovak Spectator.


a 1 ďalší 11m
Amazon. Ilustračná fotografia.

Amazon poškodil konkurenčných operátorov.


TASR 16m
Po kedysi dominantnej záchranke Falck získala v tendri z roku 2019 najviac pozemných staníc záchranka LSE - Life Star Emergency.

Hrozí odchod ďalšieho zdravotného personálu.


TASR 27m

Tri mesiace bola obchodná bilancia v zápore.


TASR 2 h

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  2. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  8. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 6 309
  2. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 5 348
  3. Martin Sukupčák: Máme sprostý národ, teda aspoň značnú časť. 4 091
  4. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 4 081
  5. Věra Tepličková: Je Igor nenormálny, alebo si iba vychutnávame dôsledky rozhodnutí primitívneho národa? 3 733
  6. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 557
  7. Zuzanna Zittová: Zomrel nezničiteľný 3 473
  8. Pavel Dvořák: Wuhan by ste mali chcieť navštíviť 2 935
  1. Pavol Koprda: Zas to dopadlo tak, že deti sú doma. Pripravili sme online súťaž, ktorá deťom ukáže krásu matematiky!
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  4. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu