SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
ÚRAD PREVEROVANIE ZAČAL EŠTE MINULÝ ROK PO TOM, ČO SA V MÉDIÁCH OBJAVILI SPRÁVU O ÚNIKU DATABÁZY S OSOBNÝMI ÚDAJMI KLIENTOV ORANGEU

Úrad na ochranu osobných údajov preveruje databázy

BRATISLAVA 8. marca (SITA) - Preverovanie stavu bezpečnosti systému, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje klientov mobilného operátora Orange, zatiaľ nie je definitívne ukončené. Úrad preverovanie začal ...

BRATISLAVA 8. marca (SITA) - Preverovanie stavu bezpečnosti systému, v ktorom sa spracúvajú osobné údaje klientov mobilného operátora Orange, zatiaľ nie je definitívne ukončené. Úrad preverovanie začal ešte minulý rok po tom, čo sa v médiách objavili správu o úniku databázy s osobnými údajmi klientov tohto mobilného operátora. Ako agentúru SITA informoval podpredseda Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Gyula Veszelei, jedným z dôvodov tohto stavu je aj skutočnosť, že príslušné policajné orgány doteraz úradu nedoručili výsledky expertízy CD nosiča, ktorý údajnú databázu obsahoval.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Veszeleia zatiaľ stále prebieha kontrola informačného systému aj u ďalšieho mobilného operátora. "Úrad predpokladá, že konania budú uzavreté najneskôr do apríla tohto roku. Výsledok závisí aj od expertízy vykonávanej policajnými zložkami," uviedol ďalej Veszelei.

Denník SME v septembri minulého roka zverejnil informácie, podľa ktorých bola istý čas na internete k dispozícii databáza 900 tisíc klientov spoločnosti Orange s telefónom, adresou a rodným číslom prípadne daňovým registračným číslom. Jej súčasťou mali byť aj utajené čísla. Údaje mali pochádzať zhruba zo začiatku roka 2002. Orange potom podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia, že bol spáchaný trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi jej užívateľov.

Skryť Vypnúť reklamu

Nový prípad úniku osobných údajov klientov mobilných operátorov zverejnil denník SME tento pondelok. Podľa publikovaných informácií denník získal rozsiahle zoznamy zmluvných zákazníkov EuroTelu a Orangeu aj majiteľov kariet Easy a Prima. Počet záznamov v týchto zoznamoch sa blíži k trom miliónom a údaje pochádzajú rovnako z roku 2002. Ako však uviedol pre agentúru zdroj z denníka SME, databázy nie sú totožné s minuloročným septembrovým prípadom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  3. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  4. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  5. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Hygge ako životný štýl
  9. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 834
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 31 640
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 839
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 291
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 876
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 794
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 358
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 320
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 194
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 060
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odberné miesto na covid.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 237-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala viac ako štyritisíc obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

7 h
Dnes píše Nataša Holinová

Matovič je malý slovenský Trump

Igor Matovič.

Stačí prísť na tlačovku a ukázať na nadpis 2 x 2 je 5?

23 h
Dočasný prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík.

Vo výbere sú už len Kovařík a Hamran.

4 h

Neprehliadnite tiež

Na dostavbe plynovodu Nord Stream 2 pracuje ruská loď Fortuna v blízkosti pobrežia Dánska.

Fortuna sa bude usilovať o skompletizovanie zvyšných 150 kilometrov plynovodu.

29m
Kontajnerovo v čínskom meste Čching-tao.

Čína sa tak zaradila pred USA a stala sa najväčším príjemcom zahraničných investícií.

1 h
Autobusy SAD Prešov, Eurobusu a SAD Poprad budú aj naďalej jazdiť po obchvate.

Prvá pomoc sa týkala len menších dopravcov do 250 zamestnancov.

1 h
Cena za barel americkej ľahkej ropy sa včera priblížila k 94 dolárom.

Severomorská ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, sa oslabila o 14 centov na 55,27 USD za barel.

5 h