Bratislava 29. februára (TASR) - Slovenské potravinárske firmy, ktoré spracúvajú živočíšne produkty, mali čas na prispôsobenie svojich prevádzok hygienickým normám Európskej únie (EÚ) len do záveru tohto mesiaca. Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon pritom upozorňuje, že po prvej stovke firiem, ktoré svoje nezmodernizované prevádzky zavreli už začiatkom tohto roka, to čaká v priebehu najbližšieho mesiaca marca aj ďalšiu zhruba stovku firiem.
So spracovaním jatočných zvierat, mlieka či hydiny tak na Slovensku pred vstupom do EÚ musí skončiť celkovo asi 200 podnikov. V priebehu marca budú vo firmách ešte prebiehať kontroly inšpektorov veterinárnej správy a až na základe nich budú zverejnené mená všetkých zatváraných firiem. Koľko ľudí príde z tohto titulu o prácu, minister konkretizovať nevie, nemalo by to však byť viac ako 3 000 pracovníkov. "To je maximalistický variant," uviedol Simon.
Aj po zatvorení nepripravených firiem však bude mať Slovensko dosť výrobných kapacít na vykrytie domácej spotreby potravín. "Najužšie miesto máme v bitúnkoch," informoval Simon s tým, že veľké zmodernizované priemyselné bitúnky kryjú potreby krajiny i tak na 120 až 130 % a spolu s malými bitúnkami sa tento parameter dostáva až na 150 %. Kapacity v mliekarenstve či spracovaní mäsa sú potom podľa ministra až zhruba trojnásobné, ako by Slovensko naozaj potrebovalo.
Simon sa domnieva, že z trhu odchádzajú iba tie firmy, ktoré nemali reálny záujem o ďalšie podnikanie, nakoľko aj z verejných zdrojov sa im ponúkali dostatočne vysoké podpory. Od roku 2000 totiž ministerstvo pôdohospodárstva na rekonštrukciu potravinárskeho priemyslu vynaložilo až asi 500 miliónov Sk a ďalšia zdroje v objeme 1,4 miliardy Sk boli uvoľnené z predvstupových fondov EÚ. "Ja si myslím, že 1,9 miliardy Sk je dostatočná podpora na to, aby sa tento sektor spamätal a začal fungovať. Boli dokonca aj takí, ktorí začali stavať na zelenej lúke. Nevidím dôvod, prečo niekoho teraz ľutovať," dodal Simon.
iha gl
Upozornenie:
TASR vydá k uvedenej správe zvukový záznam.