SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Slovenskí bryndziari už majú pripravenú žiadosť na registráciu bryndze

Bratislava 18.februára (TASR) - Slovenskí bryndziari si na tohtotýždňovom valnom zhromaždení svojho Cechu odsúhlasili návrh žiadosti o zápis tradičnej ...

Bratislava 18.februára (TASR) - Slovenskí bryndziari si na tohtotýždňovom valnom zhromaždení svojho Cechu odsúhlasili návrh žiadosti o zápis tradičnej Slovenskej bryndze medzi tuzemské výrobky špecifického charakteru. Po zrealizovaní zápisu už pritom budú môcť na svojich výrobkoch využívať osobité logo "Záruka kvality Slovenskej bryndze" pod hlavičkou Cechu bryndziarov s pozadím troch smrekov.

Možnosť takejto registrácie bryndze vznikla potom, čo Európska únia (EÚ) v predvstupových rokovaniach prisúdila Slovensku exkluzivitu pre výrobu tohto mliekarenského produktu. Krajina bola tak uprednostnená pred Poľskom i Rumunskom, ktoré rovnako bryndzu vyhlasovali za svoj národný výrobok.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň sa však bryndziari zaoberali aj zložitou situáciou na domácom trhu s ovčím mliekom. Podľa predsedu Cechu bryndziarov Petra Lajdu sa totiž chovatelia oviec snažia o premietnutie tohtoročného zníženia svojich dotačných podpôr do vyšších predajných cien ovčieho syra. "Chovatelia oviec chcú od nás aby sme im za kilogram ovčieho syra pre výrobu bryndze platili až o 25 Sk viac ako doteraz. To by však vážne narušilo trh s bryndzou, nakoľko jeden jej kilogram by podražel až o zhruba 50 Sk a konečná cena by sa dostala cez 200 Sk," upozorňuje Lajda s tým, že chovatelia oviec i výrobcovia bryndze budú rokovať o cene, ktorá by bola vhodným riešením pre obe strany.

Pre budúcnosť výroby bryndze sa jej výrobcovia na spomenutom zhromaždení zhodli na tom, že ju budú produkovať spôsobom šetrnej pasterizácie. "Pasterizáciu teda na začiatku výroby bryndze využijeme, ale zlikvidované mikrobiálne a enzymatické latky, významné pre zdravie človeka, do nej potom zapracujeme aj umelo. Rozhodne nebudeme pri výrobe bryndze používať tepelné ošetrenie termizáciou," hovorí Lajda. Ročne sa na Slovensku vyprodukuje asi zhruba 4 200 ton tejto potraviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Návrh žiadosti o zápis bryndze vypracovalo pre jej výrobcov Biocentrum Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre, ktoré už pripravuje aj návrh registrácie ďalších tradičných výrobkov ako sú parenice, oštiepky či syrové korbáčiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 188
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 478
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 088
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 660
  5. Po Slovensku na motorke 6 765
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 330
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 881
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 856
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 648
  10. Crème de la crème po slovensky 3 173
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

4. marec 2020. Igor Matovič a Boris Kollár na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní po voľbách do Národnej rady SR 2020.

Čo ukázal viac ako rok vládnutia so Sme rodina?


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant delta príde aj na Slovensko.


a 2 ďalší 24m

Neprehliadnite tiež

Sklárne Slovglass posledné desaťročie chátrajú.

Osud sklární v Poltári je varovaním.


57m
Blokáda Suezského prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote miliárd dolárov.

Podľa majiteľa plavidla sú požadované kompenzácie príliš vysoké.


SITA 5 h
Bitcoin

Bitcoin v nedeľu stratil ďalších viac ako päť percent.


TASR 7 h
Jozef Oravkin v minulosti vystupoval na verejnosti častejšie, v posledných rokoch sa médiám vyhýbal.

Z finančnej skupiny odchádza.


9 h