SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Slovenskí bryndziari už majú pripravenú žiadosť na registráciu bryndze

Bratislava 18.februára (TASR) - Slovenskí bryndziari si na tohtotýždňovom valnom zhromaždení svojho Cechu odsúhlasili návrh žiadosti o zápis tradičnej ...

Bratislava 18.februára (TASR) - Slovenskí bryndziari si na tohtotýždňovom valnom zhromaždení svojho Cechu odsúhlasili návrh žiadosti o zápis tradičnej Slovenskej bryndze medzi tuzemské výrobky špecifického charakteru. Po zrealizovaní zápisu už pritom budú môcť na svojich výrobkoch využívať osobité logo "Záruka kvality Slovenskej bryndze" pod hlavičkou Cechu bryndziarov s pozadím troch smrekov.

Možnosť takejto registrácie bryndze vznikla potom, čo Európska únia (EÚ) v predvstupových rokovaniach prisúdila Slovensku exkluzivitu pre výrobu tohto mliekarenského produktu. Krajina bola tak uprednostnená pred Poľskom i Rumunskom, ktoré rovnako bryndzu vyhlasovali za svoj národný výrobok.

Skryť Vypnúť reklamu

Zároveň sa však bryndziari zaoberali aj zložitou situáciou na domácom trhu s ovčím mliekom. Podľa predsedu Cechu bryndziarov Petra Lajdu sa totiž chovatelia oviec snažia o premietnutie tohtoročného zníženia svojich dotačných podpôr do vyšších predajných cien ovčieho syra. "Chovatelia oviec chcú od nás aby sme im za kilogram ovčieho syra pre výrobu bryndze platili až o 25 Sk viac ako doteraz. To by však vážne narušilo trh s bryndzou, nakoľko jeden jej kilogram by podražel až o zhruba 50 Sk a konečná cena by sa dostala cez 200 Sk," upozorňuje Lajda s tým, že chovatelia oviec i výrobcovia bryndze budú rokovať o cene, ktorá by bola vhodným riešením pre obe strany.

Pre budúcnosť výroby bryndze sa jej výrobcovia na spomenutom zhromaždení zhodli na tom, že ju budú produkovať spôsobom šetrnej pasterizácie. "Pasterizáciu teda na začiatku výroby bryndze využijeme, ale zlikvidované mikrobiálne a enzymatické latky, významné pre zdravie človeka, do nej potom zapracujeme aj umelo. Rozhodne nebudeme pri výrobe bryndze používať tepelné ošetrenie termizáciou," hovorí Lajda. Ročne sa na Slovensku vyprodukuje asi zhruba 4 200 ton tejto potraviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Návrh žiadosti o zápis bryndze vypracovalo pre jej výrobcov Biocentrum Výskumného ústavu potravinárskeho v Modre, ktoré už pripravuje aj návrh registrácie ďalších tradičných výrobkov ako sú parenice, oštiepky či syrové korbáčiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 414
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 813
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 045
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 894
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 226
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 469
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 587
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Špeciálny podcast

Špeciálne Dobré ráno: Ako zmenia 5G siete telekomunikačný biznis

Operátor O2 štartuje na Slovensku testovaciu sieť.

Podcast Dobré Ráno.
Eseročky musia daňové priznania podať elektronicky, papierové tlačivá daniari už akceptovať nebudú. Živnostníkov online dane čakajú v lete.

Sankcie USA spôsobujú Kube ročné straty niekoľko miliárd dolárov

Hospodárstvo krajiny sužuje aj pandémia a silná sezóna hurikánov.

Ilustračné foto.

Španielske hotely zaznamenali tento rok vyše 70-percentný úbytok dovolenkárov

Španielsko je druhou najobľúbenejšou destináciou na svete.

Ilustračné foto