Zníženie produkcie krmív podľa Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností SR (ZVKSOS) súvisí predovšetkým s poklesom počtov hospodárskych zvierat a celkovou zložitou situáciou v poľnohospodárstve.
Predseda zväzu Marian Uhrík na utorkovom valnom zhromaždení ZVKSOS konštatoval, že výrobcovia zmesí sa snažia začleniť slovenské krmovinárstvo do systému výroby bezpečných potravín tak, aby kvôli nemu naša krajina nemohla byť ani v náznakoch označovaná za rizikovú. Krmovinárska samospráva získala pridružené členstvo v Európskom združení výrobcov krmív (FEFAC), ktoré využíva predovšetkým na pružný prenos informácií, potrebných na zvládnutie záverečnej fázy integračného procesu.
Ako povedal generálny sekretár FEFAC Alexander Döring, v rámci tejto inštitúcie finišuje príprava spoločného systému správnej výrobnej praxe. Slovensko môže byť medzi prvými krajinami, ktoré ho v prípade pružného prístupu budú aplikovať vo svojej praxi.
Podľa člena predstavenstva ZVKSOS Ľudovíta Pósu sa z hľadiska bezpečnosti výroba krmív dostala na úroveň výroby finálnych potravín. “Túto skutočnosť u nás ešte dostatočne nedoceňujeme,” zdôraznil Pósa. Preto podľa neho bude potrebné, aby v rámci SPPK krmovinári užšie spolupracovali so zväzmi prvovýrobcov i spracovateľov.
Po vstupe Slovenska do Európskej únie nadobudne nové dimenzie aj obchod s krmovinami, vrátane surovín a komponentov na ich výrobu. Systém vývozných náhrad pre obilniny pri exporte do tretích krajín je administratívne náročný, pričom podľa Nemca sa ukazuje, že na národnej úrovni ho zatiaľ nemáme dostatočne rozpracovaný.