ve venovalo vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a predstavitelia spracovateľských zväzov, združení a únií.
Podľa informácií hovorcu SPPK Stanislava Nemca zástupcovia pekárskeho odboru upozornili, že niektoré prevádzky majú zásoby múky už len na 2 až 3 dni, pričom kvalita a pekárske vlastnosti jej najčerstvejších dodávok sú i tak dosť nestále. Nedávne úpravy cien energií pritom výrobné náklady na kilogram chleba zvýšili zhruba o 2,50 Sk a ďalších 2,80 Sk/kg pripadá na drahšiu múku. Ceny múky však v prípade dovozov drahšej potravinárskej pšenice stúpnu ešte viac. Cestovinári zas upozornili na pretrvávajúci tlak dovozov cestovín z Českej republiky, ktoré pokrývajú zhruba až tretinu domácej spotreby. Potravinárske zväzy, ktorých členovia zapracovávajú do výrobkov cukor, sa dožadovali stanovenia jeho maximálnej ceny. Nárast cien cukru až na 21 Sk/kg, ktorý však podľa nich ešte nemusí byť zo strany cukrovarov konečný, totiž významne znižuje konkurencieschopnosť hlavne v prípade nealkoholických nápojov, cukroviniek a kávoviniek. Na viacerých výrobkoch sa totiž táto komodita podieľa až 70 %.
Zvyšovanie cien svojich produktov od nadchádzajúceho mesiaca zhruba o 6 % oznámili aj zástupcovia Únie hydinárov Slovenska.
Potravinári považujú za veľmi dôležité prijatie legislatívnych noriem, upravujúcich pôsobenie obchodných reťazcov. Tie totiž žiadajú od dodávateľov potravín rôzne zľavy v celkovej výške až do 29 % z pôvodnej ceny a minimálnu hranicu splatnosti posúvajú až na 45 dní.