baliarňach vykonali 653 kontrol zameraných predovšetkým na dodržiavanie hygienických predpisov v prevádzkach a na kvalitu hotových výrobkov. Nedostatky pritom zistili u 243 subjektov, čo je takmer 47 % zo všetkých kontrolovaných výrobcov a baliarní. Nedostatky v nevyhovujúcej hygiene zistila potravinová správa aj u 48 subjektov z radov distribútorov a dopravcov. Celkovo pritom u nich vykonala 181 kontrol.
Vo firmách vyrábajúcich alebo baliacich potraviny sa v dôsledku novembrových kontrol potravinovej inšpekcie zakázalo expedovať osem druhov tovarov v celkovej hodnote 99,1 tis. Sk. Príkaz na zneškodnenie ŠVPS vydala pri potravinách za 26,8 tis. Sk.
Najväčší počet previerok, a to 1 730, vzhľadom na stále pretrvávajúce nedostatky, však pracovníci ŠVPS vykonali v obchodnej sieti. Pri týchto kontrolách sa zakázal predaj 644 druhov tovarov v celkovej hodnote 291 tis. Sk. Najčastejšími problémami boli nevyhovujúca hygiena a predávanie tovaru po uplynutí lehoty spotreby. Potravinový dozor v novembri uložil v obchodnej sieti celkovo 336 blokových pokút v hodnote 202,6 tis. Sk. V závažnejších prípadoch uložili inšpektori sankcie formou rozhodnutia, a to celkom v 39 prípadoch a tovare v hodnote 202 tis. Sk.
Vo všetkých subjektoch, ktoré vyrábajú, alebo predávajú potraviny, sa do laboratórií na kontrolu kvality a zdravotnej neškodnosti v novembri odobralo spolu 3 557 vzoriek. Z tohto počtu platným právnym predpisom nevyhovovalo 277 vzoriek. Vo viacerých prípadoch sa zistilo nedostatočné alebo chybné označenie výrobku na etikete. "Závažnejším nedostatkom je výroba a predaj mikrobiologicky nevyhovujúcich výrobkov a výrobkov obsahujúcich cudzorodé látky," uvádza ŠVPS.