Hotely a reštaurácie zápasia s tvrdými hygienickými normami EÚ

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem ...

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem HCCP pre prevádzky kuchýň, ktoré platia v krajinách Európskej únie (EÚ).

"Tieto normy, ktoré sú v hoteli Holiday Inn v Bratislave obsahom 450-stranového manuálu, sú prehnane tvrdé a nedodržiavajú ich ani hotely a malé krčmičky v regióne EÚ," uviedol viceprezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ menovaného hotela Ján Kučera na 1. medzinárodnej konferencii HORECA, ktorá sa konala v stredu Bratislave. Normy podľa neho určujú, kadiaľ musí v kuchyni viesť "cesta" pre čistý a špinavý riad, aké dosky na krájanie sa môžu používať, ako dlho sa smú potraviny spracovávať i rad ďalších prísnych pokynov a odporúčaní. "Sumár HCCP menuje aj špeciálny zošit záznamov pre kuchyňu," dodal J. Kučera.

Hlavné mesto SR Bratislava po príchode kontrolnej komisie z orgánov EÚ vybralo na odpočet dodržiavania hygienických noriem hotel Holiday Inn. Trvalo týždeň, povedal ďalej J. Kučera, kým 30 kontrolórov posúdilo stav kuchyne hotela podľa noriem HCCP i to, ako hotel v tomto smere napreduje.

Radek Mužík z prieskumnej agentúry INCOMA Research v ČR k tomu poznamenal, že západné normy a predpisy, týkajúce sa hygieny, spracovania potravín a jedál, sa tvorili napríklad v kuchyniach Portugalska a Talianska 50 rokov, kandidátske štáty ich majú doladiť za 12 rokov. Ako dodal, "kým gastronomický trh v strednej Európe sa od polovice 90. rokov rozvíjal kvantitatívne, v súčasnosti už zdôrazňuje kvalitu. Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií súťažia o klientelu aj inými nástrojmi ako iba cenou, čo je podľa R. Mužíka ovplyvnené vyššími nárokmi klientov, rastom kúpnej sily občanov a prílevom cudzincov do ČR a SR. Integrácia do európskych štruktúr a relevantná legislatíva podľa neho poznamenali aj dodávateľov. Niektorí z nich dokonca dosiahli vyššie tržby v segmente služieb hotelov, reštaurácií a cafetérií (Horeca) ako v maloobchodnej sieti, konkretizoval presun sféry vplyvu zásobovateľov R. Mužík.

Šéfka spoločnosti HORECA Slovakia Bohumila Tauchmannová podotkla, že pozitívnu úlohu na spomínanom trhu zohrá aj po 1. máji očakávaný rozvoj regiónov a cestovného ruchu vďaka financovaniu projektov zo štrukturálnych fondov EÚ, čo sa premietne na trh Horeca, ale aj spätne na prevádzku jeho segmentov.

R. Mužík ďalej povedal, že niektoré zariadenia spomínaného segmentu na trhu ČR zanikli a iné vznikli, preto neočakáva výrazný obrat v ich doterajšej štruktúre v Česku a zrejme ani na Slovensku.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 386
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 295
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 311
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 129
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 977
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 200
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 017
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 588
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 875
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 586

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Kmotrík sa posilňuje v susednom Česku. Kúpil tretiu najväčšiu sieť trafík

Za väčšinový podiel v tarfikovej sieti Valmont zaplatil približne 22 miliónov eur. V súťaži sa stretol so štyrmi uchádzačmi

Fica trápia dovážané potraviny, chce sa im venovať na summite V4

Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop