Hotely a reštaurácie zápasia s tvrdými hygienickými normami EÚ

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem ...

Bratislava 4. decembra (TASR) - Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem HCCP pre prevádzky kuchýň, ktoré platia v krajinách Európskej únie (EÚ).

"Tieto normy, ktoré sú v hoteli Holiday Inn v Bratislave obsahom 450-stranového manuálu, sú prehnane tvrdé a nedodržiavajú ich ani hotely a malé krčmičky v regióne EÚ," uviedol viceprezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ menovaného hotela Ján Kučera na 1. medzinárodnej konferencii HORECA, ktorá sa konala v stredu Bratislave. Normy podľa neho určujú, kadiaľ musí v kuchyni viesť "cesta" pre čistý a špinavý riad, aké dosky na krájanie sa môžu používať, ako dlho sa smú potraviny spracovávať i rad ďalších prísnych pokynov a odporúčaní. "Sumár HCCP menuje aj špeciálny zošit záznamov pre kuchyňu," dodal J. Kučera.

Hlavné mesto SR Bratislava po príchode kontrolnej komisie z orgánov EÚ vybralo na odpočet dodržiavania hygienických noriem hotel Holiday Inn. Trvalo týždeň, povedal ďalej J. Kučera, kým 30 kontrolórov posúdilo stav kuchyne hotela podľa noriem HCCP i to, ako hotel v tomto smere napreduje.

Radek Mužík z prieskumnej agentúry INCOMA Research v ČR k tomu poznamenal, že západné normy a predpisy, týkajúce sa hygieny, spracovania potravín a jedál, sa tvorili napríklad v kuchyniach Portugalska a Talianska 50 rokov, kandidátske štáty ich majú doladiť za 12 rokov. Ako dodal, "kým gastronomický trh v strednej Európe sa od polovice 90. rokov rozvíjal kvantitatívne, v súčasnosti už zdôrazňuje kvalitu. Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií súťažia o klientelu aj inými nástrojmi ako iba cenou, čo je podľa R. Mužíka ovplyvnené vyššími nárokmi klientov, rastom kúpnej sily občanov a prílevom cudzincov do ČR a SR. Integrácia do európskych štruktúr a relevantná legislatíva podľa neho poznamenali aj dodávateľov. Niektorí z nich dokonca dosiahli vyššie tržby v segmente služieb hotelov, reštaurácií a cafetérií (Horeca) ako v maloobchodnej sieti, konkretizoval presun sféry vplyvu zásobovateľov R. Mužík.

Šéfka spoločnosti HORECA Slovakia Bohumila Tauchmannová podotkla, že pozitívnu úlohu na spomínanom trhu zohrá aj po 1. máji očakávaný rozvoj regiónov a cestovného ruchu vďaka financovaniu projektov zo štrukturálnych fondov EÚ, čo sa premietne na trh Horeca, ale aj spätne na prevádzku jeho segmentov.

R. Mužík ďalej povedal, že niektoré zariadenia spomínaného segmentu na trhu ČR zanikli a iné vznikli, preto neočakáva výrazný obrat v ich doterajšej štruktúre v Česku a zrejme ani na Slovensku.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 605
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 162
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 103
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 923
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 817
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 514
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 499
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 474
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 464
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 994

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

O nezávislosti Katalánska nerozhodne referendum, ale ochota použiť násilie

Katalánsky boj za nezávislosť nebol nikdy násilný.

EKONOMIKA

Érsek sa rozhodol, bratislavské letisko chce dať do prenájmu

Minister predložil návrh na 30-ročnú koncesiu letiska.

SVET

Čoraz viac utečencov mieri na sever Európy cez Slovensko

V Rakúsku vojaci pomáhali pri klasickej policajnej činnosti.

Neprehliadnite tiež

Markíza má byť na predaj, hovorí sa aj o ďalších médiách

Majiteľ najsledovanejšej televízie na Slovensku, ako aj potenciálni záujemcovia o jej kúpu tvrdia, že špekulácie nekomentujú.

Kroksy sú späť. Ich miliardová stratégia? Byť škaredé

To, že sa kroksy vracajú, nie je žiadna náhoda.

Zákon chrániaci médiá je ľahké obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.