Brusel 7. septembra (TASR) - V záujme zosilnenia ochrany spotrebiteľov sa Európska komisia (EK) rozhodla nariadiť výrobcom potravinárskych výrobkov, aby na etiketách uvádzali podrobnejšie údaje o použitých prísadách. EK návrh novej smernice prerokovala vo štvrtok tento týždeň.
Komisár EK pre ochranu spotrebiteľa David Byrne v návrhu smernice ruší doterajšie nariadenie, podľa ktorého sa na etikete výrobku nemusia uvádzať prísady a jeho zložky, ak netvoria viac ako 25 % objemu produktu.
Po schválení aktualizovanej smernice budú musieť výrobcovia uvádzať, či ich produkty obsahujú aj vaječné, rybacie, mliečne a iné zlomkové podiely. Tak isto bude musieť etiketa obsahovať informácie o všetkých požitých koreninách a stabilizátoroch potravín. Rovnako budú musieť upozorňovať aj na látky, ktoré by mohli u konzumentov vyvolať alergické reakcie.
Komisár Byrne svoj návrh podľa denníka Die Welt komentoval slovami, že je to reakcia na opakované požiadavky spotrebiteľov na zlepšenie informácií o potravinách v obchodoch.
Byrnov návrh sa bude vzťahovať aj na alkoholické nápoje. Víno a produkty z neho budú musieť na etikete fľaše obsahovať informácie o konzervačnej látke obsahujúcej síru.
Doteraz platnú smernicu o povinných údajoch na etiketách prijali v EÚ pred 20 rokmi. Vtedy sa prihliadlo na to, aby údaje na etiketách neboli veľmi dlhé. Potraviny sa vyrábali podstatne jednoduchším spôsobom a konzumentom zväčša stačila základná informácia, či produkt obsahuje cukor alebo nie. Dnes je však výroba potravinárskych výrobkov oveľa zložitejšia a používa sa väčšie množstvo prísad a súčasne sa aj podstatne zvýšil počet osôb, ktoré sa orientujú na hotové výrobky.