BRATISLAVA. Prísnejšie podmienky a vyššie pokuty neprinútili výrobcov, aby na svoje výrobky písali skutočný pôvod mäsa.
Potvrdzujú to veterinári, ktorí za posledných päť mesiacov našli na etiketách desiatky chýb.
Krajina pôvodu sa nezhodovala s tou, ktorá bola napísaná na dodacom liste a na niektorých mäsách chýbala úplne.
Od začiatku apríla pritom platia nové pravidlá na označovanie pôvodu mäsa. Výrobcovia musia napísať, kde bolo zviera chované a zabité.
Platí to pre mäso z ošípaných, oviec, kôz aj hydiny. Výnimku majú už spracované mäsové výrobky.
Slovenský pôvod? Zriedka
Napríklad na kuracích chrbtoch musí byť jasne napísané, že kura chovali povedzme v Česku a zabili ho na Slovensku.
Čisto slovenský pôvod má oficiálne iba mäso zvieraťa, ktoré sa na Slovensku narodilo, vyrástlo a bolo tu aj zabité.