BRATISLAVA. Gastrolístky sa podľa firiem, ktoré ich predávajú, majú používať výhradne na nákup jedla v reštaurácii alebo potravín v obchode. Vyplýva to aj zo Zákonníka práce, podľa ktorého „zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie najmä podaním teplého jedla vrátane vhodného nápoja“.
Hoci sú pravidlá používania lístkov jednoznačné, skutočnosť býva odlišná.
Ľuďom idú v ústrety
Z telefonického prieskumu denníka SME vyplýva, že pravidlá porušujú najmä menšie predajne v obciach. Viac než polovica oslovených obchodov by za gastrolístok zákazníkom predala aj iný sortiment než potraviny.
„Nerozlišujeme to, môžete si kúpiť aj drogériu, alkohol a cigarety,“ povedala predavačka malých potravín v okrese Brezno. Vychádza v ústrety najmä zákazníkom, ktorí nemajú peniaze a za stravné lístky kupujú napríklad prací prášok, saponát či mydlo. Počet lístkov pri nákupe nie je obmedzený.