Prešovská firma Doma zmenila vlastníka. Kúpila ju česká skupina Hamé.
Agentúrnu správu sme o 20:00 nahradili autorským článkom
BRATISLAVA. Česká potravinárska firma Hamé bola na Slovensku dlhé roky známa hlavne paštétami Májka, ktoré pomáhal propagovať herec Bolek Polívka. Teraz sa rozhodla preniknúť aj do majonéz a tatárskych omáčok.
Jej manažéri včera oznámili kúpu najväčšieho slovenského výrobcu tohto tovaru, prešovskej firmy Doma.
„Produkty tejto slovenskej spoločnosti vhodne doplnia paletu našich súčasných výrobkov a pomôžu nám lepšie súperiť s medzinárodnou konkurenciou,“ povedal generálny riaditeľ skupiny Hamé Martin Štrupl.
Prešovská Doma, zamestnávajúca päťdesiat ľudí, ročne vyrobí tatárske omáčky a majonézy v hodnote viac než päť miliónov eur. Viac takýchto produktov dodá na tunajšie pulty len nadnárodná skupina Hellmann´s.
Práve s týmto gigantom bude chcieť české Hamé súperiť. „Dúfam, že v dohľadnom čase sa nám podarí v Prešove zdvojnásobiť výrobu,“ verí Štrupl.
Doma v Česku
Značku Doma plánuje nový majiteľ zachovať – aspoň v prípade Slovenska. Okrem toho chce firma s majonézami a tatárskymi omáčkami preraziť i na český trh a do niektorých ďalších krajín.
Či aj pri zahraničnej expanzii sa budú prešovské výrobky predávať pod súčasným názvom, zatiaľ nie je jasné.
„Rokujeme o tom s našimi manažérmi. Pravda je, že značka Doma je spojená predovšetkým so slovenským trhom, takže v súčasnosti hľadáme najvhodnejší model pre ďalšie trhy,“ dodáva Štrupl.
Spoločnosť Hamé vznikla za prvej republiky a v súčasnosti je jedným z najväčších výrobcov trvanlivých a chladených potravín v strednej Európe.
Presadli do vlakov
V roku 2008 do nej majetkovo vstúpila islandská investičná skupina Nordic Partners. Dovtedajší vlastník firmy Leoš Novotný za inkasované peniaze podporil vznik železničného dopravcu Leo Express, ktorého vedie jeho syn.
Hamé zamestnáva 2400 ľudí a svoje prevádzky má i v Rusku či Rumunsku. V porovnaní s českým výrobcom je prešovská Doma na trhu nováčikom.
Firma vznikla pred desiatimi rokmi, keď podnikateľ a jej doterajší vlastník Jozef Polomský prevzal niekdajší závod Hydina Prešov, ktorý sa venoval spracovaniu vajec.
Hospodárenie spoločnosti Doma bolo v posledných rokoch vyrovnané. „Ide o stabilizovaný podnik,“ povedal šéf Hamé. Hodnotu celého nákupu komentoval len čiastočne. Išlo podľa neho o niekoľko miliónov eur.
Spojenie so silnejším
Vedenie Hamé tvrdí, že prešovská firma bude môcť teraz ťažiť z jej kapacít – či už ide o distribúciu, alebo marketing. „Výrobu na Slovensku chceme naďalej rozvíjať a hľadať prienik s ďalšími našimi aktivitami,“ dodáva Štrupl.
Práve schopnosť čo najviac začleniť firmu do celej skupiny Hamé bude podľa pozorovateľov kľúčové i pre budúcnosť prešovskej výroby.
„Pre expanziu nie je dôležitá len investícia do nových výrobkov a technológií, ale i schopnosť dostať svoje produkty na trhy.
V tomto smere je dôležité, že skupina Hamé vyváža svoje výrobky do štyridsiatich krajín sveta,“ hovorí Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.
V minulosti pritom do slovenskej výroby tatariek a majonéz snažili investovať i ďalšie zahraničné firmy. Vlastné linky mal svojho času v Topoľčanoch i koncern Unilever, výrobca produktov značky Hellmann´s.
V roku 2005 však závod s tridsiatimi zamestnancami uzavrel a slovenský trh zásobuje z českého závodu.
Podľa Halgašovej sa v tom nemá hľadať precedens. „V prípade Unileveru šlo o celkové zefektívňovanie výroby, a nie o to, že by nedokázali umiestniť výrobky na pulty obchodov,“ dodáva.