Vďaka liberalizácií pravidiel dnes v tomto odvetví podniká vyše tisícka ľudí.
BRATISLAVA. Mark Stambler z Los Angeles roky piekol pre seba doma francúzsky chlieb. Na bochníky mu stačilo zopár ingrediencií. Sám si dokázal aj pomlieť obilie.
Jeho chlieb ocenili na miestnych a štátnych veľtrhoch.
Úspech ho podľa časopisu Forbes priviedol k myšlienke, že by mohol piecť chlieb pre širší okruh ľudí.
Po úspechu prišiel zákaz
Začal teda dodávať svoj chlieb do viacerých obchodov. Onedlho potom, čo o ňom napísali v Los Angeles Times, ho však navštívili úradníci a hygienici a zakázali mu piecť.
Po prestávke, ktorá trvala rok a pol, začal Mark hľadať cesty, ako by mohol znova rozbehnúť biznis, s ktorým už uspel. Naštudoval si zákony a spojil sa s miestnym politikom, ktorý chcel pomôcť menším podnikateľom.
Spolu navrhli zákon, ktorý legalizoval predaj podomácky vyrobeného jedla. Stačí, ak podnikatelia vyplnia online registráciu a absolvujú krátky online kurz.
V roku 2012 túto právnu normu schválil aj Senát.
„Je to cesta, ako ľuďom v Kalifornii uľahčiť podnikanie,“ povedal guvernér John Brown.
Ľudia začali podnikať
Keď vlani zákon začal platiť, Mark Stambler sa stal prvým človekom, ktorý v Kalifornii začal legálne predávať domáci chlieb.
Zatiaľ podľa časopisu Forbes nedostal ani jednu ponosu od zákazníkov, žiadne sťažnosti nehlásia ani tamojšie zdravotné úrady.
Liberalizácia pravidiel podnikania sa však dotkla oveľa viac ľudí. Len v Los Angeles nasledovalo Markove kroky v biznise ďalších 270 podnikateľov.
Na celoštátnej úrovni v Kalifornii dnes podniká viac ako 1200 nových domácich producentov potravín.
Predávať však môžu len doma vyrobené pečivo, čokoládu či koláčiky. Zákaz predaja podomácky vyrobeného jedla sa naďalej týka mliečnych a mäsových výrobkov a morských plodov.
Znížili si náklady
Vďaka právnej úprave, ktorú Mark Stambler presadil, si mnohí ľudia nemusia prenajímať drahé a ťažko dostupné komerčné kuchyne, aby mohli produkovať domáce výrobky.
Patricia Kline musela pred prijatím zákona za prenájom miesta v takejto kuchyni platiť 25 dolárov na hodinu. Často sa jej však stávalo, že kuchyne boli obsadené.
Od zmeny zákona svoje výrobky pripravuje doma. Okrem istoty, že bude môcť pracovať, jej to aj znížilo náklady.
„Mám tiež výhodu, že môžem brať „last minute“ objednávky,“ hovorí.
Teraz dokáže okrem výroby jedla aj dávať lekcie pečenia, či podporovať svojou produkciou miestnu charitu.