VARŠAVA. Množstvo poľských farmárov dopuje kurčatá zakázanými liekmi.
Zistila to reportérka poľskej televízie TVN24 Edyta Krześniak, ktorá sa šesť mesiacov vydávala za priekupníčku s nelegálnymi antibiotikami.
Navštívila dvadsaťpäť fariem a doping odmietol jediný chovateľ.
„Zachoval sa, ako sa mal zachovať. Odmietol ma. Antibiotiká má len od veterinára, ktorý ich môže legálne ponúkať,“ povedala .
Kým ľuďom antibiotiká pomáhajú bojovať so zápalmi, pri dobytku a hydine stimulujú ich rast. Farmári s ich pomocou rýchlejšie a lacnejšie dosiahnu predajnú váhu hydiny a zvýšia svoje zisky.
Všetci používajú doping?
„Môžu byť nebezpečné pre zvieratá, ale aj ľudí, ktorí potom konzumujú mäso so zvyškami antibiotík,“ hovorí o nekontrolovanom dopovaní Paweł Grzesiowski z varšavského Ústavu pre prevenciu infekcií. Napríklad deťom môže nadopované mäso poškodiť tráviaci systém.
Zákazníci pritom nemajú metódu, ako by na prvý pohľad takéto mäso rozoznali.
Farmári, čo svoje zvieratá dopujú zakázanými liekmi, to vidia opačne: „Moje kurčatá rastú rýchlejšie a sú chutnejšie, než má konkurencia,“ chválil sa pred skrytou kamerou poľský chovateľ.
„V Poľsku v podstate nie sú chovné zvieratá, ktoré by nemali antibiotiká v organizme,“ povedala Krześniak v reportáži.
Ak by vyšetrovatelia našli na farmách antibiotiká, farmárom trest nehrozí. Zákon ráta s trestom len vtedy, keď sa chovateľ prizná, že lieky kúpil zámerne, aby zrýchlil rast hydiny.
„Na týchto kšeftoch nezarábajú len díleri, ale pravdepodobne aj veterinári. Ide o uzatvorený systém, v ktorom ruka ruku myje, zatiaľ čo nikto z nás netuší, čo presne sa deje,“ opisuje reportérka.
Dovážajú ich aj k nám?
Nadopované mäso sa mohlo dostať aj na pulty našich obchodov. Poľsko totiž patrí medzi tri štáty, z ktorých pochádza najviac u nás predávaných potravín.
Vlani sa sem doviezli potraviny za 470 miliónov eur vrátane mäsa, syrov či zeleniny.
Stanovisko našich úradov, či preverujú dovážanú poľskú hydinu na doping, sa nám v nedeľu nepodarilo získať.