Česko si chce registrovať ochranné označenie Pražská šunka. Slovensko, Taliansko, Nemecko a Rakúsko nesúhlasia.
BRATISLAVA. Ak by sa Českej republike podarilo zaregistrovať si ochranné označenie pre údeninu s názvom Pražská šunka, naši spracovatelia mäsa by boli v nevýhode.
Aj oni totiž ponúkajú výrobky, ktoré sa volajú Pražská šunka, no vyrábajú ich inak.
Nesúhlasia preto s tým, aby Česi získali od Bruselu ochranu názvu Pražská šunka, zastalo sa ich aj ministerstvo pôdohospodárstva. Námietku poslali do Bruselu.
Znevýhodnilo by nás to
- nevzťahuje sa na konkrétne miesto výroby, táto známka nezabráni výrobe v iných štátoch,
- výrobcovia musia dodržať charakteristické ingrediencie, spôsob a postup výroby,
- ak chcú použiť iný postup, produkty nemajú označenie zaručená tradičná špecialita,
- túto známku už majú za nás napr. spišké párky, lovecká, liptovská saláma, špekáčiky (všetky s ČR), ovčí salašnícky údený syr, ovčí hrudkový syr, bratislavský rožok.
Okrem Slovenska je proti registrácii tohto výrobku Rakúsko, Nemecko a Taliansko.
Ak by Česku Európska únia názov registrovala, museli by výrobcovia v iných štátoch svoje výrobky premenovať, alebo by museli začať vyrábať Pražskú šunku podľa tradičnej českej receptúry.
„Prípadný zápis výrobku Pražská šunka do európskeho registra by znamenalo nezvýhodnenie postavenia slovenských výrobcov,“ hovorí prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.
Naše výrobky pod názvom Pražská šunka by sa totiž museli premenovať, čím by sa dostali do konkurenčnej nevýhody.
„Možno by spotrebitelia tieto produkty vnímali ako menej kvalitné,“ dodáva.
Iná receptúra
V Česku vyrábajú Pražskú šunku inak ako naši mäsiari. „V Česku sa označenie Pražská šunka používa pre šunku najvyššej kvality vyrobenej z bravčového stehna,“ tvrdí tlačové oddelenie českého ministerstva poľnohospodárstva.
Tvar šunky je oválny a zachováva sa takzvaným pražským rezom. Ten ostatné krajiny, ktoré registráciu namietajú nepoužívajú, dodáva.
„Napríklad na Slovensku šunku narážajú do polyamidového obalu,“ hovorí. Ide o umelý obal na šunku.
Okrem iného rezu sa naša Pražská šunka od českej líši tým, že sa nelisuje vo formách a nie je k nej pridaný plátok slaniny, menuje Poturnay.
Výrobcovia upustili aj od tepelného spracovania.
Potravinárska komora, ale aj ministerstvo pôdohospodárstva hovorí, že Pražskú šunku na Slovensku už vyrábame od 60. rokov 19. storočia.
Európska komisia uznala námietku nášho ministerstva pôdohospodárstva. Česko má teraz tri mesiace na to, aby s kritickými štátmi dohodlo.
Ak by sa to nepodarilo, dá sa lehota predĺžiť o ďalšie tri mesiace.
„Ak sa nedosiahne dohoda, bude musieť rozhodnúť Komisia. Tu nie je možné odhadnúť ako dlho to bude trvať,“ hovorí Ingrid Ludviková zo slovenského zastúpenia Európskej komisie.