BRATISLAVA. Karpatské brandy či 12-ročnú whisky Chivas Regal si už možno o tri mesiace nebudú môcť štamgasti objednať v slovenských baroch, puboch a reštauráciách. Ani jeden z tohto obľúbeného tvrdého alkoholu totiž nemá na fľašiach špeciálny uzáver, ktorý zabraňuje dolievaniu.
Ministerstvo financií pripravilo novelu zákona o spotrebnej dani z liehu, ktorú už posunuli poslanci do druhého čítania. Ak ju poslanci schvália, všetky fľaše s tvrdým alkoholom budú musieť mať „vloženú technickú prekážku zabraňujúcu opätovnému naplneniu spotrebiteľského balenia liehom".
Hovorca ministra financií Miroslav Šmál tvrdí, že im ide o ochranu spotrebiteľa. Priznáva však, že „v prvom rade ide o elimináciu predaja nelegálneho liehu". Štátna kasa takýmito praktikami prichádza o značnú sumu peňazí, ktorú by majitelia barov zaplatili na spotrebnej dani z liehu. Šmál však nedokázal včera upresniť, o akú sumu ide, hoci odhady existujú.
Slovensko je priekopníkom
Výrobcovia, obchodníci aj majitelia reštaurácií a hotelov protestujú. Dnes chcú na rokovaní s ministerstvom presvedčiť kompetentných o nezmyselnosti tohto nariadenia. Keďže Slovensko bude prvý a zatiaľ jediný štát s takouto povinnosťou, obchodníci a prevádzkovatelia sa obávajú, že sa na barové pulty nedostanú niektoré kvalitné svetové značky.
Výrobcovia sa zase obávajú, že budú mať s novými uzávermi väčšie náklady na výrobu. „Spôsobilo by to vážne technologické a logistické problémy. Musela by sa zmeniť cena fľaše, zmenil by sa aj jej dizajn," povedal Peter Krupa, riaditeľ spoločnosti Hubert J.E., ktorý vyrába Karpatské brandy. Preto verí, že toto sprísnenie nakoniec neprejde. Či však budú vyrábať aj tieto špeciálne fľaše, neodpovedal. „To budeme riešiť, až keď takáto situácia nastane."
Whisky uzávery nemá
Pavol Kašuba zo Zväzu hotelov a reštaurácií hovorí, že napríklad výrobca fínskej vodky dáva bezpečnostné uzávery už dávno. „Na fľašiach whisky však takýto uzáver nebýva," povedal. Podľa neho nie je pravdepodobné, že by zahraniční výrobcovia prispôsobovali fľaše len pre malý slovenský trh. „Ak by existovala celosvetová dohoda, bolo by to iné."
Július Ferianc, nákupca drinks24.sk, tvrdí, že sprísnenie zmenší ponuku kvalitného „super prémiového" alkoholu. „Chápem, že chcú chrániť zákazníka, ale pritom mu uškodia, pretože mu obmedzia výber," hovorí Ferianc.
Šmál je presvedčený, že k stiahnutiu určitých značiek zo slovenských reštaurácií nedôjde. A keby aj áno, určite nie vo veľkom množstve. Podľa Šmála menšia ponuka kvalitného nápoja neodradí ani bohatého turistu, ktorý by si vo svojom hoteli chcel vychutnať napríklad 12-ročnú whisky.
Možný problém s „ciachovanými" uzávermi teda neodradil ministra financií Jána Počiatka ani ako spolumajiteľa siete reštaurácií. Aký názor má na to jeho spoločník, minister vnútra Robert Kaliňák, sa nám do uzávierky nepodarilo zistiť.
Už je to isté
Dnešné rokovanie na ministerstve však pravdepodobne nepriniesie odporcom nových uzáverov žiadny výsledok. Šmál sa totiž vyjadril v duchu, že „je to už isté".
Ak by reštauráciám nová povinnosť nezmenšila ponuku kvalitného alkoholu, pravdepodobne by proti novej povinnosti až tak urputne nebojovali. Alojz Hlina, majiteľ Slovak Pubu hovorí, že by to mohlo byť aj nápomocné. „Personál si totiž zvykol do fliaš dolievať."