BRATISLAVA. Vyzliekli ich z plastového obalu, aby šetrili životné prostredie. Reťazec Kaufland sa rozhodol, že už nebude ponúkať šalátové uhorky zabalené do plastovej fólie. Tvrdí, že tak ročne spotrebuje o 15 ton menej plastu.
Ak človek takúto nezabalenú uhorku uloží do chladničky, vydrží podľa pestovateľky uhoriek Kataríny Asztalosovej maximálne týždeň.
V jej spoločnosti Zelstar, doteraz obrali a pre Kaufland zabalili dvadsaťtisíc uhoriek denne. Zeleninu pestujú v štvorhektárovom fóliovníku v Zemnom v okrese Nové Zámky.
Plast má udržať v uhorke vodu
Obrať, zabaliť a zachladiť na 24 hodín na 12 stupňov Celzia - taký je postup pred tým, ako sa uhorky v posledných rokoch dostávali na pulty obchodov.
"Musíme ich zachladiť, aby vydržali. Čím je vyššia teplota, tým rýchlejšie príde hniloba," opisuje majiteľka firmy Katarína Asztalosová.