Obrovská úroda, zdravé hrozno, jedinečná sezóna. Vinári pri hodnotení tohtoročnej vinárskej sezóny nešetria superlatívmi.
Niektorí dokonca tvrdia, že vďaka horúcemu a suchému letu bola najlepšia za posledných 20 rokov a tomu bude zodpovedať aj kvalita vína. Úplne bezproblémová však nebola, aspoň nie všade.
Hrozno je krásne a zdravé a je ho veľa. Pestovatelia majú dokonca v tomto roku problém predať všetko, čo počas horúceho leta dopestovali. Nadúrodu odhadujú približne na 20 až 30 percent.
"Niektorých pestovateľov musíme aj odmietať. Mnohí majú prebytok a majú problém ho umiestniť," vysvetľuje Peter Chowaniec, spolumajiteľ Vínnych pivníc zo Svätého Jura.
Kým chlad oberá hrozno o špecifickú zrelú chuť, teplé a suché leto býva podľa enologičky Ingrid Vajczikovej predpokladom pre dobrý ročník. "Horúce slnečné lúče podporujú vznik kvalitného nápoja. Zvyšujú totiž koncentráciu zeleného farbiva, chlorofylu," spresnila.