SME

Nápoj, ktorý prežil monarchiu i komunistov, vyrábajú už šesť generácií

Likér obsahuje zmes až 40 bylín.

V múzeu likérky Zwack je aj obrovská zbierka miniatúrnych fľaštičiek alkoholu. V múzeu likérky Zwack je aj obrovská zbierka miniatúrnych fľaštičiek alkoholu. (Zdroj: Unicum)

Priamo v centre Budapešti je nenápadná tehlová budova, za ktorej bránami sa skrýva továreň na výrobu horkého likéru Unicum.

Hneď ako návštevník prejde bránou, ocitne sa na priestrannom dvore priemyselného objektu, citlivo zreštaurovaného so zachovaním industriálneho charakteru.

V objekte, ktorý patrí už šesť generácií rodine Zwackovcov, je okrem výroby aj múzeum, pivnice, kde svetoznámy likér dozrieva, a nechýbajú ani priestory na prednášky, malá premietacia sála a administratíva.

Ochrana receptu

Prehliadku začíname v muzeálnej výrobni, ktorá skôr pripomína lekáreň. V strede miestnosti je obrovský sud. Na jeho vrchu sú usporiadané niektoré bylinky, ktoré sa pridávajú do horkého likéru čiernej farby.

SkryťVypnúť reklamu

„Najlepšia ochrana receptúry je, že máte dôveryhodných zamestnancov a nikto z nich ju nepozná celú“

Csaba Gulyás, certifikovaný bitter majster

Ten obsahuje zmes až 40 bylín a nikto z pracovníkov vo výrobe nevie ich presný pomer.

Byliny firma odoberá od piatich stálych dodávateľov z celého sveta. Rodinný recept strážia mnísi v opátstve Pannonhalma neďaleko Győru.

„Najlepšia ochrana receptúry je, že máte dôveryhodných zamestnancov a nikto z nich ju nepozná celú,“ vysvetľuje pre Profit zabezpečenie rodinného pokladu Csaba Gulyás, certifikovaný bitter majster.

Proces výroby vraj poznajú len dvaja ľudia, aj to každý iba polovicu z neho. Členovia rodiny Zwackovcov miešajú bylinky, ktoré sa potom dostávajú do výroby.

Navyše, likér sa nevyrába celý na jednom mieste v Budapešti. Na zmätenie falšovateľov firma objednáva aj falošné ingrediencie a na vreciach s bylinkami sú len číselné kódy, a nie názvy rastlín.

SkryťVypnúť reklamu

Vo výrobni sú po stenách obrovské skrine s bylinkami ako v lekárni a nechýba ani destilovací stroj a vrecia s ďalšími ingredienciami.

V pivnici

Po privoňaní k niektorým z nich schádzame do pivnice, kde likér zreje až pol roka. Tam sa dozvedáme o jeho výrobe. Základ vyzerá jednoducho. Tvorí ho kukuričný destilát, destilovaná voda, zmes byliniek, ktorá sa v alkohole maceruje, a 17 percent cukru. „To je norma, aby bol alkohol považovaný za likér,“ vysvetľuje nám sprievodkyňa.

Ročne vyrobia v malej rodinnej fabrike tri až štyri milióny litrov hustého čierneho likéru. V pivnici vidíme rady obrovských dubových sudov, z ktorých najstarší je ešte z roku 1937.

„Prežil druhú svetovú vojnu i nájazdy smädných ruských vojakov,“ dodáva s úsmevom sprievodkyňa.

SkryťVypnúť reklamu

Z niektorých sudov na ich povrch akoby presakovala čierna hmota podobná smole. Po ochutnávke spoznávame, že ide o koncentrovanú horkú esenciu z likéru.

„Naše sudy pijú likér, a nie ako pri víne, ktoré chytá farbu a chuť zo sudov,“ vysvetľuje sprievodkyňa. Ochutnávame likér priamo zo suda, ktorý je nefiltrovaný, trocha horkejší a arómou silnejší ako konečný produkt vo fľaške.

Sladší je likér s príchuťou slivky, ktorý zreje až rok a používajú sa doň sušené plody. „Kto obľubuje slivkový likér, nemá rád klasický horký a naopak. Tak sa značky nekanibalizujú,“ vysvetľuje nám neskôr pri degustácii Cs. Gulyás.

Až 70 percent produkcie rodinnej firmy tvorí klasický likér a len necelú tretinu slivkový.

Firemnou novinkou je zmes s tokajským šesťputňovým vínom s názvom Riserva. Firma skúšala aj iné príchute, napríklad marhuľovú, ale na trhu sa neuchytili.

SkryťVypnúť reklamu

Zwackovská tradícia

Pivnice sa tiahnu popod celým nádvorím fabriky, kde sídli aj múzeum rodinnej firmy.

Zwackovci, židovská rodina pôvodom z Moravy, sa usadili v Budapešti ešte v 18. storočí.

Rodinná tradícia podľa legendy siaha až do roku 1790, keď prvý známy príslušník rodiny, istý doktor Zwack, dvorný lekár na cisárskom dvore, namiešal bylinný likér pre cisára Jozefa II. Ten po degustácii povedal: „Das ist ein unicum.“ A meno likéru bolo na svete.

Firma Zwack Company však vznikla až v štyridsiatych rokoch 19. storočia a registrácia značky nastala až v roku 1883.

Zakladateľ firmy József Zwack už vtedy pochopil, že okrem kvalitného produktu potrebujú aj marketing.

Na prelome 19. a 20. storočia začali vyrábať plagáty v spolupráci s najlepšími umelcami. Veľmi populárna je reklama s topiacim sa mužom, ktorý vidí plávať fľašu likéru a cíti sa zachránený.

SkryťVypnúť reklamu

Túto kresbu sme si všimli aj na fasáde jednej z budov továrenského komplexu, kde sa firma presťahovala na konci 19. storočia.

V tomto období už firma patrila k významným liehovarom v Rakúsko-Uhorsku a produkovala viac ako dvesto druhov destilátov. Známa bola tiež ich marhuľovica, ktorá neskôr zachutila aj britskému princovi Eduardovi VIII. Po smrti zakladateľa firmy Józsefa prevzali vedenie fabriky jeho synovia Béla a János.

Osobitý tvar a logo

Fľaša v tvare guľatej destilačnej banky sa stala významným poznávacím znakom firmy.

Logo obsahovalo najprv červený kríž na bielom pozadí, čo bol znak liečiva. V dvadsiatych rokoch 20. storočia ho firma zmenila na zlatý kríž, aby nemusela platiť za jeho používanie Červenému krížu.

V 30. rokoch, keď bola hospodárska kríza a prohibícia v USA, kam smerovala veľká časť exportu, sa Zwackovci podujali vyrábať aj žiarovky. Cez druhú svetovú vojnu liehovar poškodili bomby.

SkryťVypnúť reklamu

Rodina sa tesne po vojne usilovala o obnovenie nefunkčnej výroby a keď sa jej to podarilo, štát na čele s komunistami fabriku znárodnil.

Falošný likér

V roku 1948 preto museli Zwackovci emigrovať do Spojených štátov. Prvý utiekol Péter Zwack a za ním jeho otec János aj s originálom receptu na likér. Naopak, strýko Béla ostal v Maďarsku.

Dostal prácu ako obyčajný robotník vo svojej bývalej továrni, kde sa komunisti snažili vyrábať likér podľa nepravého receptu.

Bélu napokon vysídlili na vidiek ako nepohodlného buržuja a nepriateľa robotníckej triedy.

Neskôr emigroval do Talianska, kde opäť vyrábal likéry. Zwackovci mali v USA plán znova rozbehnúť výrobu likéru aj iných destilátov s firmou Kraus Brothers. Po čase však zistili, že táto firma tajne obchoduje s komunistami v Maďarsku.

SkryťVypnúť reklamu

János a Péter si po čase značku Zwack Unicum zaregistrovali a na súde v roku 1958 dosiahli, že v Maďarsku sa likér nemohol predávať pod menom Zwack.

Po smrti Jánosa a Bélu prevzali rodinný biznis ich manželky Vera a Dodo (Dorotha). Syn Péter Zwack sa venoval predaju vína a destilátov. Od 70. rokov, keď zomrela jeho teta Dodo, sa presťahoval do Talianska, kde sa začal venovať rodinnému biznisu a dočasne vyrábal mätový likér.

Návrat do vlasti

Tesne pred pádom komunistického systému v Maďarsku sa P. Zwack vrátil do vlasti a spolu s obchodným partnerom Emilom Underbergom kúpil späť časť rodinnej firmy, ktorú riadil spolu so štátnym podnikom.

Po páde komunizmu dvojica podnikateľov kúpila od štátu aj zvyšných 50 percent podniku. Vyhrali v privatizácii nad írskym gigantom Guiness. Dnes majú rodiny Underbergovcov a Zwackovcov tesnú majoritu v spoločnosti, takmer polovica patrí britskej firme Diageo, ktorá sa zameriava na predaj prémiového alkoholu.

SkryťVypnúť reklamu

P. Zwack sa stal vo vlasti veľmi známym podnikateľom a aj veľvyslancom Maďarska v USA. Jeho recept na úspech bol v dodržiavaní tradície a nevzdávaní sa. „Táto firma je iná ako medzinárodné koncerny. Má tradíciu, čo je dôležitá esencia podnikania,“ tvrdí Cs. Gulyás, ktorý pätnásť rokov pracoval aj s P. Zwackom a dnes spolupracuje s jeho synom Sándorom. Ten sa stal v roku 2008 členom predstavenstva a v rodinnom biznise pracuje aj jeho sestra Izabella.

Degustácia a múzeum

Napokon sa zúčastňujeme na degustácii likéru, kde spoznáme horkosť i sladkosť slivkového a tokajského druhu. Pred odchodom si prezeráme firemné múzeum, ktoré je aj históriou rodiny Zwackovcov. Zaujme nás najmä záplava fliaš s likérom aj s inými destilátmi, ktoré firma buď vyrábala, alebo stále vyrába.

SkryťVypnúť reklamu

Nechýba ani obrovská zbierka okolo 20-tisíc miniatúrnych fliaš s alkoholom a rôznymi likérmi, ktoré firma začala vyrábať ešte v tridsiatych rokoch pre americký trh. Rodinu a jej spätosť s likérom tam cítiť na každom rohu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 3. 2024)
USD 1.089
AUD 1.658
CZK 25.200
JPY 162.510
CAD 1.475
GBP 0.855
HUF 394.950
PLN 4.311
CHF 0.963
SEK 11.318

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 598
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 587
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 086
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 153
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 455
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 673
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 632
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 758
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 120
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 11 053
  8. Ľuboš Dobrota: Spolupracujú s cudzími tajnými službami? 7 777
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pozemky, na ktorých malo vyrásť nákupné centrum Aqario.

Komplex Aquario už zostane len na papieri.


Ak si daňové priznanie podávate sami, časť daní darujete priamo v tlačive daňového priznania.

Aj oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 2. apríla.


TASR
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok

Prehľad prešľapov prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.


a 2 ďalší
Zľava generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a predseda vlády SR Robert Fico (Smer) počas spoločného stretnutia na Úrade vlády SR pri príležitosti zverejnenia nového Ekonomického prehľadu OECD o Slovensku.

Nájomné bývanie chcú okrem Štátneho fondu riešiť aj súkromnými investíciami.


TASR
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 153
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 455
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 673
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 632
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 758
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 120
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 11 053
  8. Ľuboš Dobrota: Spolupracujú s cudzími tajnými službami? 7 777
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu