SME

Nápoj, ktorý prežil monarchiu i komunistov, vyrábajú už šesť generácií

Likér obsahuje zmes až 40 bylín.

V múzeu likérky Zwack je aj obrovská zbierka miniatúrnych fľaštičiek alkoholu. V múzeu likérky Zwack je aj obrovská zbierka miniatúrnych fľaštičiek alkoholu. (Zdroj: Unicum)

Priamo v centre Budapešti je nenápadná tehlová budova, za ktorej bránami sa skrýva továreň na výrobu horkého likéru Unicum.

Hneď ako návštevník prejde bránou, ocitne sa na priestrannom dvore priemyselného objektu, citlivo zreštaurovaného so zachovaním industriálneho charakteru.

V objekte, ktorý patrí už šesť generácií rodine Zwackovcov, je okrem výroby aj múzeum, pivnice, kde svetoznámy likér dozrieva, a nechýbajú ani priestory na prednášky, malá premietacia sála a administratíva.

Ochrana receptu

Prehliadku začíname v muzeálnej výrobni, ktorá skôr pripomína lekáreň. V strede miestnosti je obrovský sud. Na jeho vrchu sú usporiadané niektoré bylinky, ktoré sa pridávajú do horkého likéru čiernej farby.

SkryťVypnúť reklamu

„Najlepšia ochrana receptúry je, že máte dôveryhodných zamestnancov a nikto z nich ju nepozná celú“

Csaba Gulyás, certifikovaný bitter majster

Ten obsahuje zmes až 40 bylín a nikto z pracovníkov vo výrobe nevie ich presný pomer.

Byliny firma odoberá od piatich stálych dodávateľov z celého sveta. Rodinný recept strážia mnísi v opátstve Pannonhalma neďaleko Győru.

„Najlepšia ochrana receptúry je, že máte dôveryhodných zamestnancov a nikto z nich ju nepozná celú,“ vysvetľuje pre Profit zabezpečenie rodinného pokladu Csaba Gulyás, certifikovaný bitter majster.

Proces výroby vraj poznajú len dvaja ľudia, aj to každý iba polovicu z neho. Členovia rodiny Zwackovcov miešajú bylinky, ktoré sa potom dostávajú do výroby.

Navyše, likér sa nevyrába celý na jednom mieste v Budapešti. Na zmätenie falšovateľov firma objednáva aj falošné ingrediencie a na vreciach s bylinkami sú len číselné kódy, a nie názvy rastlín.

SkryťVypnúť reklamu

Vo výrobni sú po stenách obrovské skrine s bylinkami ako v lekárni a nechýba ani destilovací stroj a vrecia s ďalšími ingredienciami.

V pivnici

Po privoňaní k niektorým z nich schádzame do pivnice, kde likér zreje až pol roka. Tam sa dozvedáme o jeho výrobe. Základ vyzerá jednoducho. Tvorí ho kukuričný destilát, destilovaná voda, zmes byliniek, ktorá sa v alkohole maceruje, a 17 percent cukru. „To je norma, aby bol alkohol považovaný za likér,“ vysvetľuje nám sprievodkyňa.

Ročne vyrobia v malej rodinnej fabrike tri až štyri milióny litrov hustého čierneho likéru. V pivnici vidíme rady obrovských dubových sudov, z ktorých najstarší je ešte z roku 1937.

„Prežil druhú svetovú vojnu i nájazdy smädných ruských vojakov,“ dodáva s úsmevom sprievodkyňa.

SkryťVypnúť reklamu

Z niektorých sudov na ich povrch akoby presakovala čierna hmota podobná smole. Po ochutnávke spoznávame, že ide o koncentrovanú horkú esenciu z likéru.

„Naše sudy pijú likér, a nie ako pri víne, ktoré chytá farbu a chuť zo sudov,“ vysvetľuje sprievodkyňa. Ochutnávame likér priamo zo suda, ktorý je nefiltrovaný, trocha horkejší a arómou silnejší ako konečný produkt vo fľaške.

Sladší je likér s príchuťou slivky, ktorý zreje až rok a používajú sa doň sušené plody. „Kto obľubuje slivkový likér, nemá rád klasický horký a naopak. Tak sa značky nekanibalizujú,“ vysvetľuje nám neskôr pri degustácii Cs. Gulyás.

Až 70 percent produkcie rodinnej firmy tvorí klasický likér a len necelú tretinu slivkový.

Firemnou novinkou je zmes s tokajským šesťputňovým vínom s názvom Riserva. Firma skúšala aj iné príchute, napríklad marhuľovú, ale na trhu sa neuchytili.

SkryťVypnúť reklamu

Zwackovská tradícia

Pivnice sa tiahnu popod celým nádvorím fabriky, kde sídli aj múzeum rodinnej firmy.

Zwackovci, židovská rodina pôvodom z Moravy, sa usadili v Budapešti ešte v 18. storočí.

Rodinná tradícia podľa legendy siaha až do roku 1790, keď prvý známy príslušník rodiny, istý doktor Zwack, dvorný lekár na cisárskom dvore, namiešal bylinný likér pre cisára Jozefa II. Ten po degustácii povedal: „Das ist ein unicum.“ A meno likéru bolo na svete.

Firma Zwack Company však vznikla až v štyridsiatych rokoch 19. storočia a registrácia značky nastala až v roku 1883.

Zakladateľ firmy József Zwack už vtedy pochopil, že okrem kvalitného produktu potrebujú aj marketing.

Na prelome 19. a 20. storočia začali vyrábať plagáty v spolupráci s najlepšími umelcami. Veľmi populárna je reklama s topiacim sa mužom, ktorý vidí plávať fľašu likéru a cíti sa zachránený.

SkryťVypnúť reklamu

Túto kresbu sme si všimli aj na fasáde jednej z budov továrenského komplexu, kde sa firma presťahovala na konci 19. storočia.

V tomto období už firma patrila k významným liehovarom v Rakúsko-Uhorsku a produkovala viac ako dvesto druhov destilátov. Známa bola tiež ich marhuľovica, ktorá neskôr zachutila aj britskému princovi Eduardovi VIII. Po smrti zakladateľa firmy Józsefa prevzali vedenie fabriky jeho synovia Béla a János.

Osobitý tvar a logo

Fľaša v tvare guľatej destilačnej banky sa stala významným poznávacím znakom firmy.

Logo obsahovalo najprv červený kríž na bielom pozadí, čo bol znak liečiva. V dvadsiatych rokoch 20. storočia ho firma zmenila na zlatý kríž, aby nemusela platiť za jeho používanie Červenému krížu.

V 30. rokoch, keď bola hospodárska kríza a prohibícia v USA, kam smerovala veľká časť exportu, sa Zwackovci podujali vyrábať aj žiarovky. Cez druhú svetovú vojnu liehovar poškodili bomby.

SkryťVypnúť reklamu

Rodina sa tesne po vojne usilovala o obnovenie nefunkčnej výroby a keď sa jej to podarilo, štát na čele s komunistami fabriku znárodnil.

Falošný likér

V roku 1948 preto museli Zwackovci emigrovať do Spojených štátov. Prvý utiekol Péter Zwack a za ním jeho otec János aj s originálom receptu na likér. Naopak, strýko Béla ostal v Maďarsku.

Dostal prácu ako obyčajný robotník vo svojej bývalej továrni, kde sa komunisti snažili vyrábať likér podľa nepravého receptu.

Bélu napokon vysídlili na vidiek ako nepohodlného buržuja a nepriateľa robotníckej triedy.

Neskôr emigroval do Talianska, kde opäť vyrábal likéry. Zwackovci mali v USA plán znova rozbehnúť výrobu likéru aj iných destilátov s firmou Kraus Brothers. Po čase však zistili, že táto firma tajne obchoduje s komunistami v Maďarsku.

SkryťVypnúť reklamu

János a Péter si po čase značku Zwack Unicum zaregistrovali a na súde v roku 1958 dosiahli, že v Maďarsku sa likér nemohol predávať pod menom Zwack.

Po smrti Jánosa a Bélu prevzali rodinný biznis ich manželky Vera a Dodo (Dorotha). Syn Péter Zwack sa venoval predaju vína a destilátov. Od 70. rokov, keď zomrela jeho teta Dodo, sa presťahoval do Talianska, kde sa začal venovať rodinnému biznisu a dočasne vyrábal mätový likér.

Návrat do vlasti

Tesne pred pádom komunistického systému v Maďarsku sa P. Zwack vrátil do vlasti a spolu s obchodným partnerom Emilom Underbergom kúpil späť časť rodinnej firmy, ktorú riadil spolu so štátnym podnikom.

Po páde komunizmu dvojica podnikateľov kúpila od štátu aj zvyšných 50 percent podniku. Vyhrali v privatizácii nad írskym gigantom Guiness. Dnes majú rodiny Underbergovcov a Zwackovcov tesnú majoritu v spoločnosti, takmer polovica patrí britskej firme Diageo, ktorá sa zameriava na predaj prémiového alkoholu.

SkryťVypnúť reklamu

P. Zwack sa stal vo vlasti veľmi známym podnikateľom a aj veľvyslancom Maďarska v USA. Jeho recept na úspech bol v dodržiavaní tradície a nevzdávaní sa. „Táto firma je iná ako medzinárodné koncerny. Má tradíciu, čo je dôležitá esencia podnikania,“ tvrdí Cs. Gulyás, ktorý pätnásť rokov pracoval aj s P. Zwackom a dnes spolupracuje s jeho synom Sándorom. Ten sa stal v roku 2008 členom predstavenstva a v rodinnom biznise pracuje aj jeho sestra Izabella.

Degustácia a múzeum

Napokon sa zúčastňujeme na degustácii likéru, kde spoznáme horkosť i sladkosť slivkového a tokajského druhu. Pred odchodom si prezeráme firemné múzeum, ktoré je aj históriou rodiny Zwackovcov. Zaujme nás najmä záplava fliaš s likérom aj s inými destilátmi, ktoré firma buď vyrábala, alebo stále vyrába.

SkryťVypnúť reklamu

Nechýba ani obrovská zbierka okolo 20-tisíc miniatúrnych fliaš s alkoholom a rôznymi likérmi, ktoré firma začala vyrábať ešte v tridsiatych rokoch pre americký trh. Rodinu a jej spätosť s likérom tam cítiť na každom rohu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (29. 3. 2024)
USD 1.081
AUD 1.661
CZK 25.305
JPY 163.450
CAD 1.467
GBP 0.855
HUF 395.260
PLN 4.312
CHF 0.977
SEK 11.525

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 623
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 551
  3. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 059
  4. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 857
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 606
  6. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 10 210
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 093
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 134
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 208
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 681
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 493
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 10 533
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 418
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 398
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 499
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 374
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 47 208
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 681
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 493
  4. Juraj Kumičák: Kolaborant 10 533
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 418
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 398
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 7 499
  8. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 7 374
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu