MNÍCHOV. Podľa najnovšej štúdie poradenskej spoločnosti PwC v roku 2050 môže byť ponuka potravín ešte dostatočná, ale môže sa prejaviť aj ich nedostatok.
Treba tiež predpokladať, že vzrastú ich ceny. Situácia bude závisieť od toho, ako vlády a potravinársky priemysel dokážu reagovať na výzvy, ktoré prinesie rast počtu obyvateľov a otepľovanie planéty.
Štúdia uvádza, že sa európske vlády budú musieť viac usilovať o vytvorenie vhodných predpokladov pre technologické zmeny v poľnohospodárstve. Kľúčovou otázkou sa stanú "technologické inovácie" v Európe, ak sa v jej agrárnom sektore budú stále pokladať geneticky zmenené osivá za sporné.
Najväčšia vedecká analýza: GMO potraviny sú bezpečné a neohrozujú prírodu ČítajteVhodné metódy pestovania a genetické zmeny by mohli byť schopné zmierniť dôsledky "sucha a páľav a globálneho otepľovania", uvádza sa v štúdii.
Druhou stránkou prognózy je jej pesimistický výhľad. Technologizácia poľnohospodárstva nemusí zamedziť nedostatku potravín v prípade, ak sa ničivo prejavia dôsledky otepľovania.
"Potraviny zdražejú a ich kvalita sa môže znížiť", konštatujú autori dokumentu. Ich celosvetový nedostatok povedie k protekcionizmu.