O mladom víne treba vedieť niekoľko vecí. Napríklad tú, že vypiť by sa malo do najbližších Vianoc. Čím dlhšie čaká fľaša na otvorenie, tým viac víno stráca na chuti.
Pozor treba dávať aj v prípade, ak vínko zachutí – do hlavy totiž stúpa veľmi rýchlo.
Oprobujte
Len čo sa v útrobách sudov objaví hroznový mušt z tohtoročnej úrody, vinári netrpezlivo vyčkávajú na prvé probovky. Zrod vína sprevádza burčiak. Práve ten sa skúša ako prvý a popri mladom víne sa tiež teší veľkej obľube.
Medzi burčiakom a mladým vínom je ešte jedno štádium, ktoré je známe pod názvom rampáš. Týmto pomenovaním sa zvykne označovať víno ku koncu kvasného procesu.
Rampáš je obohatený o kalovú zložku, neobsahuje cukor a je krémovo-ovocný. Vinár Peter Matyšák dodáva, že hoci je rampáš menej známy, ľudia ho majú rovnako radi ako burčiak či mladé vínko.