BRATISLAVA. Potravinársky priemysel sa pred desaťročiami snažil ovplyvňovať vedu o výžive aj o zdravotníctvo, tvrdí nová štúdia kalifornských výskumníkov.
Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu uverejnili v pondelok v magazíne JAMA Internal Medicine štúdiu, v ktorej sa pokúsili ukázať, kam až môžu zájsť pokusy lobistov ovplyvňovať skutočnosť.
V roku 1965 údajne zaplatil Ústav pre výskum cukru (dnes Asociácia cukru) harvardským vedcom, aby spochybnili fakt, že by konzumácia cukru negatívne pôsobila na kardiovaskulárne ochorenia. Namiesto toho, aby vyskumníci zverejnili, že cukor ľuďom s takýmto ochorením škodí, hodili vinu len na nasýtené tuky a cholesterol, píše agentúra Bloomberg.
"Uznávame, že Ústav pre výskum cukru mal vo svojich vedeckých aktivitách preukázať väčšiu transparentnosť. Avšak je pre nás ťažké komentovať udalosti, ktoré sa údajne stali pred 60 rokmi, a dokumenty, ktoré sme nikdy nevideli," cituje web time.com reakciu Asociácie cukru.
Nie je to prvýkrát, čo sa našli dôkazy o snahe cukrovarníckeho priemyslu ovplyvňovať fakty.
Kalifornskí vedci už v minulosti napríklad objavili, ako sa právnické skupiny pokúšali ovplyvňovať odporúčanie amerických federálnych orgánov v boji proti zubnému kazu.
doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394