BRATISLAVA. Olivový olej je približne o pätinu drahší ako pred rokom. Upozornil na to ekonomický denník Financial Times.
Podľa analytickej spoločnosti IRI vzrástli v prvých jedenástich mesiacoch minulého roka maloobchodné ceny olivového oleja v európskych krajinách v priemere o 19,8 percenta. Zákazníci preto minuli na jeho kúpu podľa IRI o 231 miliónov eur viac ako rok predtým.
Vyššie ceny olivového oleja vidieť aj na Slovensku. Napríklad pollitrový olivový olej Franz Josef Extra Virgin stál v jednej zo sietí supermarketov pôsobiacich v tuzemsku od septembra 2014 do prvej tretiny minulého roka 3,59 eura. Potom sa jeho cena zvýšila na 4,39 eura a v septembri vzrástla ešte o dvadsať centov na 4,59 eura.
Celkovo tak zaň spotrebitelia momentálne zaplatia približne o 27 percent viac ako koncom roka 2013.
Ceny zdvihnú všetci
Rovnako litrový olivový olej Giana stál bez zľavy do júna minulého roka 3,99 eura. Od júna 2015 jeho cena vzrástla na 4,59 eura, čo predstavuje približne 15-percentné zvýšenie.
Zvýšenie ceny olivového oleja dokazujú aj údaje zo Štatistického úradu, hoci v priemere vzrástli ceny olivového panenského oleja iba mierne. Kým v januári v roku 2013 stálo pol litra tohto oleja priemerne 5,05 eura, v januári minulého roka to bolo o 35 centov viac. Najvýraznejší medziročný nárast pociťovali slovenskí spotrebitelia na jeseň. Kým v októbri v roku 2014 stál panenský olivový olej priemerne 5,27 eura, v rovnakom období minulého roka to bolo 5,58 eura, čo predstavuje približne šesťpercentné zvýšenie.
Štefan Šimo zo spoločnosti Oliv Import nevylučuje, že aj u tých slovenských dodávateľov olivového oleja, ktorí zatiaľ ceny nezvyšovali, sa zdražovanie neskôr prejaví. „Určite to pôjde hore, pretože nákupné ceny rastú aj v Grécku, aj keď nie až tak dramaticky,“ hovorí Šimo.
Sucho, teplo a nákaza
Dôvodom zvyšovania cien je extrémne nízka úroda v Španielsku a Taliansku, ktoré boli dlhodobo najväčšími producentmi olív na svete. Ich úroda sa minulý rok prepadla takmer o polovicu. „Talianska úroda bola v minulom roku najnižšia za 25 rokov. Bola to katastrofa,“ uviedol analytik Rabobank Vito Martielli pre Financial Times.
Prepad úrody zapríčinilo príliš suché a horúce počasie v kombinácii s nebezpečnou nákazou, ktorá sa šírila v olivových hájoch.